Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

KD vill låta AF avgöra arbetskraftsinvandring

Kristdemokraternas partistyrelse vill sätta kraven för arbetskraftsinvandring högt - ett lönegolv på 35 000 kronor i månaden ska gälla.
För jobb med lägre lön ska en myndighet först avgöra om behovet alls finns.
Politik • Publicerad 7 februari 2020
Kristdemokraternas vill ha ett lönegolv på 35|000 för arbetskraftsinvandring.
Kristdemokraternas vill ha ett lönegolv på 35|000 för arbetskraftsinvandring.Foto: Peter Wallberg/TT

Eftersom oppositionen i riksdagen just funderar på om hur den kan gå fram med hårdare regler för arbetskraftsinvandring har även KD satt ned foten om vad partiet ser som viktigast.

Partistyrelsen anser att, vilket SVT Nyheter var först att rapportera om, ett krav på en mycket högre lön än i dag kan lösa många problem. Det handlar om att personer utnyttjas, lovas högre löner än vad de verkligen får och kalkylen för svensk ekonomi och välfärd, som KD ser det.

Annons

Till jobb med månadslöner på över 35 000 kronor i månaden ska, anser KD, arbetskraftsinvandringen vara fri. Till det ska också kopplas ett försörjningskrav för anhöriga som följer med.

Men till yrken som restaurangbiträden, hemtjänst och annan servicepersonal samt enklare jobb, ska det inte gå att invandra med mindre än att Arbetsförmedlingen, till exempel, avgjort om det råder arbetskraftsbrist.

Almega, som företräder tjänsteföretagen, kritiserar KD-linjen och säger sig vara mycket oroat.

"Att återinföra den gamla byråkratiska arbetsmarknadsprövningen skulle försena och försvåra möjligheten att rekrytera i många yrken. Kompetensbristen är fortsatt stor i Sverige och vi behöver regler som underlättar rekryteringen av kompetens i alla yrken, inte försvårar den" uttalar Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i en skriftlig kommentar.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons