Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karolinska kritiseras: "Allvarliga brister"

Sjukvård • Publicerad 14 februari 2020
Karolinska universitetssjukhuset ligger i Huddinge i södra Stockholm. Arkivbild.
Karolinska universitetssjukhuset ligger i Huddinge i södra Stockholm. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Karolinska universitetssjukhuset får hård kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Dagens Nyheter.

Kritiken kommer efter en inspektion som gjordes i september, då myndigheten riktade in sig på sjukhusets utlokalisering av patienter, alltså patienter som vårdas på en avdelning där det saknas specifik kompetens. Enligt Socialstyrelsen ökar risken för vårdskador med upp till 60 procent då patienter vårdas på en avdelning där rätt kompetens saknas.

Annons

Ivos inspektion visar att det medicinska ansvaret för patienterna inte är säkerställt, och att sjukhuset inte följer upp och kontrollerar patientsäkerhetsriskerna.

– Det är allvarliga brister, och vi har sett exempel på allvarliga vårdskador, säger Maria Lindhwall, handläggare på Ivo, till DN.

Den största orsaken till problemen är brist på vårdplatser.

– Sjukhuset har tagit fram en rutin för detta som är väl genomtänkt, men den måste komma ut till alla 15 000 medarbetare. Jag beklagar att den inte var känd överallt, säger Karolinskas chefläkare Filippa Nyberg till DN.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons