Källor: Israel genomförde flygattacker i Irak

USA/Irak Artikeln publicerades
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett besök i Ukraina häromdagen.
Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett besök i Ukraina häromdagen.

Israel har genomfört minst en flygattack mot Irankopplade mål i Irak, och den irakiska regeringen oroas över att dras djupare in i konflikten mellan USA och Iran, rapporterar (NYT).

– Den irakiska regeringen och särskilt dess säkerhetsorgan och väpnade styrkor kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda Irak och dess folk och omintetgöra alla försök till destabilisering, säger Falih al-Fayadh, Iraks nationelle säkerhetsrådgivare, till tidningen.

För Irak, med en majoritet shiamuslimer i befolkningen, är det en skör balansgång att hålla sig väl med både den mäktiga shiamuslimska grannen Iran och dess fiende USA.

Robotar förstördes

Flera icke namngivna källor uppger för NYT att det var Israel som låg bakom attacken den 19 juli mot ett vapenlager norr om Iraks huvudstad Bagdad. Lagret ska ha använts av det iranska revolutionsgardet för att föra över vapen till Syrien. I den israeliska attacken, som iscensattes från en plats inne i Irak, förstördes bland annat robotar med en räckvidd på drygt 20 mil, säger en av källorna.

Om uppgifterna stämmer är det den första israeliska flygattacken i Irak sedan 1981, då en kärnkraftsreaktor under uppbyggnad nära Bagdad förstördes.

Netanyahu spädde på

Två högt uppsatta amerikanska källor uppger att Israel också ligger bakom flera av de flygattacker som utförts mot Iranstödda miliser i Irak efter den 19 juli. Miliserna har beskyllt Israel och USA för att slå till gemensamt, och en amerikansk källa luftar oro för att israelernas framfart ökar risken för att USA:s trupper ska kastas ut ur Irak.

Premiärminister Benjamin Netanyahu vill inte öppet varken bekräfta eller dementera att Israel ligger bakom. Men under ett besök i Ukraina i måndags spädde han på spekulationerna genom att säga att "Iran inte har immunitet överallt" och genom att fortsätta:

– En stat som säger "vi ska förgöra er och vi kommer att bygga baser för att avlossa robotar och skicka terroristceller mot er" har – vad mig anbelangar – ingen immunitet. Vi kommer att agera – och vi agerar för närvarande – mot dem, varhelst det är nödvändigt.