1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

John Ajvide Lindqvist skruvar upp volymen

De oroar sig för att lägenheterna ska minska i värde men också för något annat och större. Kring ett möte i bostadsrättsföreningen spinner skräckmästaren John Ajvide Lindqvist sin pjäs om det mentala tillståndet kring Mariatorget i Stockholm
Teater • Publicerad 3 oktober 2019
"Om man raderar alla minnen i din hjärna utom ett vilket skulle du vilja ha kvar?" löd en av frågorna som John Ajvide Lindqvist ställde till de boende vid Mariatorget.
"Om man raderar alla minnen i din hjärna utom ett vilket skulle du vilja ha kvar?" löd en av frågorna som John Ajvide Lindqvist ställde till de boende vid Mariatorget.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han är glad men nervös. Inte för att uppsättningen inte ska vara bra, utan tvärtom för att han själv tycker så mycket om den att det vore smärtsamt om inte publiken gjorde det också.

"De obehöriga" är purfärsk dramatik, skriven i våras och putsad på ända fram till urpremiären den 4 oktober. John Ajvide Lindqvist har varit med under repetitionerna och beskriver ett roligt och nära arbete med teaterensemblen från Kulturhuset Stadsteatern. Det som inte fungerat har han ändrat.

Idén är regissören Anna Takanens, som när hon var teaterchef gav honom uppdraget att skildra "det existentiella hälsotillståndet" runt Mariatorget.

– Hon tyckte att det var en så häftig blandning av folk. Det finns kvar gamla hyreslägenheter, folk som är lite på kant med samhället, och sedan de här inflyttade i superexklusiva lägenheter.

Gillar dialog

John Ajvide Lindqvist tycker om att skriva dialog. Även om han inte gjorde själva dramatiseringen av sin roman "Låt den rätte komma in", som just nu spelas i Vällingby, har den blivit en teaterframgång världen över. I "De obehöriga" har han utgått från intervjuer med ett 40-tal Mariatorgsbor, som blivit utfrågade om sin oro och längtan, sina rädslor respektive drömmar.

Uppskattningsvis tio procent av den färdiga pjäsen är direkta citat ur intervjuerna.

– En grej som träder fram är oron för bostaden, för att värdet på den ska minska, men sedan har jag ju skruvat upp volymen, ibland till det absurdas gräns. Allt destilleras ner till några odefinierade obehöriga som man har sett i närområdet och i porten.

"Något håller på att tas ifrån oss och snart är det borta. Vår trygghet. Det är för jävligt. Här pungar man ut med sex miljoner på sin bostad och så får man inte ens känna sig trygg", säger Lasse i hans pjäs.

John Ajvide Lindqvist berättar om en verklig Mariatorgsfamilj som blev tillsagd att ta ner den handskrivna lappen med familjemedlemmars namn från ytterdörren och sätta upp en proper mässingsskylt i stället. I pjäsen omtalas en "Heroin-Gurra som hänger i porten" som exempel på en "person som skapar värdeminskning med sin närvaro".

Men skräcken växer. Leif Andrées rollfigur har sett en brinnande buske i Tanto, någon annan har känt en otäck närvaro inne i mjölkkylen på Ica Aptiten.

Inga utomjordingar på scen

Den första idén om en invasion av utomjordingar är nu omvandlad till kraftiga smällar utanför lokalen där bostadsrättsföreningen har sitt möte. Vad är det egentligen som händer?

– I andra akten har de förlorat allt, till och med sina minnen, och där på slutet, när de inte vaktar så hårt på sina gränser uppstår något slags gemenskap, säger John Ajvide Lindqvist.

"Kuslig maskin", ett citat hämtat från Olle Ljungström, blir titeln på nästa teaterpjäs men först ska John Ajvide Lindqvist skriva klart sin nya skräckroman, "Vänligheten" som utspelas i Norrtälje "precis som det är i dag". Innhållet i en gul container sätter allt på spel.

– Det handlar bland annat om vardagsvänligheten i Norrtälje, det finns så mycket vänlighet där, men den här containern gör att den hotas, säger han och berättar att han tänker ta god tid på sig att skriva klart.

– Den här boken vill jag verkligen ska bli riktigt bra.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.