1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Janogy hjälper gärna Rosengård – om hon kan

Rosengård stormar fram mot SM-guldet i damallsvenskan.
När är festen? Piteå kan i allra högsta grad underlätta sportchefen Therese Sjögrans planering på den fronten.
Seger mot Göteborg och det firas garanterat i Malmö redan i helgen.
Fotboll • Publicerad 11 oktober 2019
Madelen Janogy. Arkivbild.
Madelen Janogy. Arkivbild.Foto: Ola Norén/TT

Så här ligger det till i den damallsvenska toppen:

+ Rosengård toppar serien på 44 poäng inför den 20:e omgången, den tredje sista. Rosengård tar sig an Linköping hemma på söndag. Seger då och Rosengård tar guldet för egen maskin.

+ Tvåan Göteborg är åtta poäng bakom och måste ta alla tre poängen borta mot Piteå i lördagens match – annars blir Rosengård svenska mästare för första gången sedan 2015 redan dygnet före mötet med Linköping.

Sjögran gör nog bäst i att redan nu ställa den alkoholfria skumpan på kylning. Det kan bli aktuellt med ett kollektiv skålande redan på lördagseftermiddagen – om regerande mästaren Piteå gör sitt jobb och lämnar över titeln.

Oklart om Janogy spelar

Frågan är hur mycket Madelen Janogy kan bidra med. Hon var tvungen att kliva av EM-kvalmötet med Slovakien i tisdags redan i halvtid, efter skadekänningar i ena vaden. Det är högst osäkert om hon spelar mot Göteborg.

– Det är mycket bättre, men fortfarande inte bra. Vi ska göra lite tester och sedan får vi se. Men det ska kännas bra, jag tänker inte ta några risker, säger hon.

TT: Förra året firade ni SM-guldet. Nu kan ni servera det till Rosengård om ni slår Göteborg. Hur känns det?

– Jo, så är det ju. Det är en tuff serie och svårt att ta ett SM-guld. Samtidigt tycker jag att vi under året utvecklat vårt spel och gjort en fin säsong. I fjol spelade vi lite rakare. I år har vi hittat flera olika spelsätt och kan skifta beroende på vilken motståndare vi möter.

Formstarkt Piteå

Piteå är formstarkt och ligger på seriens upploppsraka hack i häl på Vittsjö, Kristianstad och Eskilstuna. Med Göteborg, Djurgården och Kungsbacka kvar att möta finns tredjeplatsen inom räckhåll. Vid full pott och om övriga resultat går klubbens väg kan det till och med sluta med en andraplats.

– Vi kommer att gå för att vinna. Det är fortfarande mycket kvar att spela om och vi ska försöka vinna de tre matcher som är kvar, säger Janogy.

Piteå har blott förlorat tre av 19 matcher men ligger ändå bara på sjätte plats. Det är kryssens förbannelse som spelar in. Nio hittills har varit för många för att kunna försvara fjolårets historiska, första SM-guld.

– Det är svårt att säga varför det blivit så. Det kan bero på flera olika faktorer. Vi hade en liten dipp efter VM. I fjol tror jag inte vi kryssade någon match. Vi hade det där lilla extra, som inte funnits riktigt i år. Motståndarna är också mer pålästa när de möter oss, säger Janogy.

Kontraktet går ut

Hon gör sin tredje säsong i Piteå efter flytten från Mallbacken efter säsongen 2016. Tekniken, farten och målfarligheten bidrog starkt till guldet förra året och sommarens VM-succé gick hem i stugorna. Proffsklubbarna ute i Europa har ögonen på henne – och kontraktet med Piteå går ut efter den här säsongen.

TT: Blir du kvar i klubben?

– Det är inget jag kan svara på just nu. Jag trivs otroligt bra i Piteå, i klubben och med allt runt omkring. Sedan får vi se vad som händer.

TT: Ska det till något riktigt intressant, socialt och fotbollsmässigt, för att du ska röra på dig?

– Jag har det bra och det är så mycket som spelar in för att må bra och spela bra fotboll, men jag har inte funderat så mycket på framtiden. Vi får ta det efter säsongen, säger hon.

TT. Du ska inte ut till varje pris?

– Nej.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.