Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Iran planerar satellituppskjutning

Iran • Publicerad 2 februari 2020
En bild från juli 2017 på Simorghraketen, som används för att skjuta upp satelliter.
En bild från juli 2017 på Simorghraketen, som används för att skjuta upp satelliter.Foto: Irans försvarsdepartement/AP/TT

Iran ska inom kort försöka skjuta upp en satellit.

Arbetet på Zafar, som den kallas, har pågått i tre år. Den väger 113 kilo och ska ta bilder som enligt landets rymdstyrelse ska användas för att förebygga naturkatastrofer och studera jordbävningar.

Annons

– Det blir ett nytt steg för vårt land, säger Morteza Berari, chef för landets rymdstyrelse.

Iran lyckades 2009 placera en sattelit i omloppsbana runt jorden. I januari förra året misslyckades ett försök med en annan satellit, och i september inträffade en explosion vid en uppskjutningsplats.

Landets rymdprogram har väckt misstro på en del håll, inte minst i USA. Inför uppskjutningen förra året varnade Washington Iran och kallade den för en provokation och ett brott mot en resolution som FN:s säkerhetsråd beslutat om.

Det är främst satellitens bärraket, som heter Simorgh, som står i fokus. Resolutionen uppmanar Iran att undvika all aktivitet som kan kopplas till ballistiska robotar som kan bära kärnvapen.

Iran hävdar att rymdprogrammet är fredligt och inte innebär något brott mot någon resolution.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons