1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ingen hotad – men oro ute på kvällarna

Men ingen som TT träffar vid köpcentret Backaplan i Göteborg har blivit hotad, och de flesta litar på polisen.
(TT) • Publicerad 8 oktober 2019
Ulla Lövberg litar på polisen, men går aldrig ut efter lunchtid. Här är hon på väg hem efter veckans shoppingtur vid Backaplan, på Hisingen i Göteborg.
Ulla Lövberg litar på polisen, men går aldrig ut efter lunchtid. Här är hon på väg hem efter veckans shoppingtur vid Backaplan, på Hisingen i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hot är det brott som flest människor uppger sig ha utsatts för i den nya trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet (Brå). Men bland de göteborgare vi träffar vid Backaplan är det ingen som ens känner någon som blivit hotad.

– Nej. Jag har en tuff tjej som granne, säger Ulla Lövberg.

Hon går nästan bara ut på tisdagsförmiddagar, för då får pensionärer handla billigare i livsmedelsbutiken.

Ulla Lövberg är orolig för att råka ut för något om hon rör sig ute. Så har det varit i många år. Men hon litar på polisen.

– Jag har säkert förtroende för polisen, om jag skulle vara i kontakt med dem. Men det är jag aldrig, säger Ulla Lövberg.

Inte ensam hem

Ingen som vi pratar med vid Backaplans köpcentrum känner någon som blivit hotad. Men det finns en oro för att man kan utsättas för något brott.

– På kvällarna går man inte gärna hem ensam från spårvagnen. Det känns som att det händer mycket mer idag, säger Britt-Louise Andersson.

Även Tim Nilsson, som går förbi med sin barnvagn, kan vara orolig för att gå hem sent på kvällen. Nu mer än förr.

– Tiderna och råheten i brotten har förändrats, tycker jag, säger Tim Nilsson.

– Polisen har en jobbig situation, med brottsutredningar som läggs ner för tidigt och så. Men det är väl inte polisernas fel, utan mera ett organisationsproblem, tillägger han.

"Nedlagt ärende"

Gösta Johnsson är inte orolig för att bli utsatt för brott. Men han har heller inte fullt förtroende för polisen.

– Jag råkade ut för stölder på nätet. Det var dåligt med respons från polisen om att reda ut dem. Det blev "nedlagt ärende", säger han.

Johanna Rådbo, som också går med barnvagn, är mera positiv.

– Jag har förtroende för polisen, som tidigare, säger Rådbo.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.