1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Influensaläkemedel kan minska dödlighet

Läkemedel • Publicerad 1 oktober 2019
De antivirala läkemedlen Tamiflu och Relenza kan minska dödligheten hos svårt influensasjuka, visar ny forskning. Arkivbild.
De antivirala läkemedlen Tamiflu och Relenza kan minska dödligheten hos svårt influensasjuka, visar ny forskning. Arkivbild.Foto: Thomas Kienzle/AP/TT

Influensaläkemedlen Tamiflu och Relenza har varit kritiserade för dess bristande effekter. Men ny forskning visar att de antivirala läkemedlen kan ha större effekter än man tidigare har trott, rapporterar .

– Det är inget mirakelläkemedel, men det förkortar sjukdomstiden, och påverkar troligen allvarligheten av symptom och troligtvis att dödligheten minskar med allvarliga fall av influensa, säger Pasi Penttinen, chef för influensaenheten på EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) till radion.

ECDC har samlat in underlag från intensivvårdavdelningar i 14 europeiska länder för att se hur läkemedlen har fungerat från 2010 till 2018.

Anledningen till studien var debatten om antivirala läkemedel och dess effekter i samband med svininfluensa-pandemin 2009 då många forskare ifrågasatte om det var meningsfullt att köpa in antivirala läkemedel.

Studien är ännu inte publicerad, men resultatet presenterades nyligen på en konferens i Solna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.