Fredligaste helgen hittills i Hongkong

Hongkong Artikeln publicerades
Demonstranter visar sin solidaritet med en kvinnlig demonstrant, som fått en projektil i ögat, genom att sätta en lapp för sitt ena öga.
Foto: Vincent Thian/AP/TT
Demonstranter visar sin solidaritet med en kvinnlig demonstrant, som fått en projektil i ögat, genom att sätta en lapp för sitt ena öga.

På söndagen slöt över 100 000 upp i fredliga demonstrationer i Hongkong.

Invånarnas stöd för demokratirörelsen tycks inte ha minskat nämnvärt, trots den kritiserade flygplatsblockaden tidigare i veckan.

I det hällande regnet bildade demonstranternas paraplyer ett färgglatt hav i Victoria Park i Hongkongs centrala delar. Det blev avrundningen på den fredligaste helgen sedan demonstrationerna började, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Vissa demonstranter som häcklade poliser blev snabbt tillrättavisade av andra demonstranter, med uppmaningar om att protestera fredligt och "inte gå i fällan".

"De har sagt till alla att vi är upploppsmakare. Dagens marsch är för att visa att vi inte är det. Det betyder inte att vi inte ska fortsätta kämpa... men i dag tar vi en paus, sedan återsamlar vi oss", säger en deltagare till Reuters.

Anklagas för övervåld

Veckans protestyttringar har annars kännetecknats av en allt mer upptrissad stämning mellan demonstranter och polis.

Förra helgen fick en kvinna en projektil i ögat och riskerar att bli av med synen. Händelsen har spätt på ilskan mot polisen, som anklagas för övervåld. Demonstranter har visat sin solidaritet med kvinnan genom att bära lappar eller ögonbindlar för sitt ena öga.

Men de har också slagit tillbaka mot polisens våld. Att en civilklädd polis och en reporter från Fastlandskina i veckan utsattes för demonstranternas vrede på Hongkongs internationella flygplats i veckan verkar ha haft ett pris.

Bedömare beskriver hur det finns en tvekan inför att visa sitt stöd för proteströrelsen efter den våldsamma incidenten – och söndagens fredliga protester kan tyda på att många demonstranter är medvetna om det.

Militärt hot

Våldsamheter kunde även ha intensifierat hoten från Fastlandskina om ett militärt ingripande. Uppgifter från tidigare i veckan tyder på att kinesiska trupper befinner sig i staden Shenzhen, nära gränsen till Hongkong.

Hongkongs proteströrelse, som nu är inne på sin elfte vecka, blommade upp som en konsekvens av ett kritiserat lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Trots att lagförslaget lagts på is har demonstrationerna fortsatt som en protest mot vad många Hongkongbor ser som en urholkning av regionens relativa självständighet.

Fakta

Fakta: Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Senare har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummikulor och gripanden. Peking å sin sida har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter de anser driva på rörelsen.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.

Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.

Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet, m fl

Visa mer...