Hongkongledare har fortsatt stöd från Kina

Kina/Hongkong Artikeln publicerades
Hongkongs Carrie Lam anländer till pressträffen i Beijing.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Hongkongs Carrie Lam anländer till pressträffen i Beijing.

Kinas president Xi Jinping ger sitt fulla stöd till Hongkongs högsta politiker Carrie Lam och säger att hon hanterat den senaste tiden i Hongkong som skakats av protester med mod och ansvar.

– Vi kommer att fortsätta att ge dig vårt orubbliga stöd för att leda SAR-administrationen (den särskilda administrativa regionen) och styra den enligt lagen, sade Xi Jinping till Carrie Lam efter att de två ledarna mötts under måndagen.

Carrie Lam är under hård press på hemmaplan. I lokalvalen i slutet av november vann demokratiivrande sidan en jordskredsseger och demonstrationerna i landet, som startade som en protest mot ett kritiserat lagförslag, har fortsatt med krav på ett minskat inflytande från Kina och på Lams avgång.

I helgen drabbade polis och demonstranter samman igen efter några veckor av relativt lugn i regionen.

Fakta

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Visa mer...