Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hon smugglar knark i HBO:s Saviano-serie

Hon har spelat både Margaret Thatcher och älskarinna till brittiske kung Edward II.
Nu möter vi Andrea Riseborough i en helt annan sorts roll – som kallhamrad knarksmugglare i HBO-serien ”Zerozerozero”.
Tv • Publicerad 13 februari 2020
Andrea Riseborough spelar den kallhamrade knarksmugglaren Emma i HBO-serien "Zerozerozero". Arkivbild.Foto: Claudio Onorati/AP/TT
Andrea Riseborough tillsammans med regissören Stefano Sollima och skådespelaren Dane DeHaan inför premiären på "Zerozerozero" på filmfestivalen i Venedig. Arkivbild.Foto: Arthur Mola/AP/TT
Andrea Riseboroughs Emma är en kallhamrad redardotter som tar över företaget – och den tillhörande kokainsmugglingen – när hennes far dör. Pressbild.Foto: Patti Perret

”Zerozerozero” baseras på boken med samma namn, skriven av den av maffian dödshotade författaren Roberto Saviano, mannen bakom "Gomorra”. Den utspelas i Italien, Mexiko och USA och handlar om kokainsmuggling och om hur den syditalienska maffian, kartellerna i Mexiko och affärsmän i USA samarbetar och motarbetar varandra.

Andrea Riseborough spelar Emma, dottern i en redarfamilj, där en stor del av inkomsterna kommer från knarksmuggling.

Annons

– Hon är en kvinna som tar en mans plats i en mans värld. Hon är en av de lugnaste personer jag någonsin spelat. Hon är som en schackspelare som spelar en toppmatch, säger Riseborough till TT.

Tar över knarksmugglingen

Emma tar över skötseln av företaget när fadern inte längre kan göra det. För filmteamet var det oerhört viktigt hur rollfiguren skulle gestaltas visuellt i tv-serien.

– Hon kunde inte komma insvepande i långklänning, så vi skapade ett mer androgynt utseende. Hon vet vad hon gör, hon accepterar situationen.

– Samtidigt är hon ensam. Hon är livrädd för intimitet, hon vill känna att hon kan kontrollera allting.

Andrea Riseborough konstaterar att hon har funderat över hur vi skulle reagera om det hade handlat om en man.

– Hade vi tyckt att han var en schysst kille? Jag vet inte hur vi betraktar henne.

"Är inte goda människor"

När TT träffade Roberto Saviano på filmfestivalen i Venedig förra året sade denne:

– De personer vi berättar om är inte goda människor, utan tvärtom. Men de är fascinerande. Jag har träffat maffiabossar, många våldsamma sådana, och det handlar ofta om att visa upp en glassig yta, det finns någonting teatralt över det. Vi försöker visa det.

Det finns en ömsesidig fascination mellan den kriminella världen och filmvärlden, menar Saviano.

– Det fanns en boss som byggde en villa som såg ut som Tony Montanas i ”Scarface”, eftersom han trodde att den villan var en spegelbild av honom själv.

"Gav verkligen autenticitet"

Annons

Seriens åtta avsnitt spelades in över hela världen. Andrea Riseborough tycker att det gjorde mycket för känslan i "Zerozerozero".

– Vi filmade på de ställen det handlade om. Det händer så otroligt sällan. Men här gav det verkligen autenticitet, vi kände hur vi kom in i kulturen på de ställen det handlade om.

– Det är fascinerande att se hur allt hänger samman, och vilket lidande det för med sig. Det är en serie som nog stundtals kan vara smärtsam att se.

Fotnot: zerozerozero står för något som är alldeles rent, i det här fallet kokain.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons