1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Uppgifter om krypskyttar i oroligt Bagdad

Krypskyttar i Iraks huvudstad Bagdad har dödat fyra medlemmar av de irakiska säkerhetsstyrkorna, uppger myndigheterna.
Fredagen beskrivs som den våldsammaste dagen i Bagdad sedan protesterna inleddes i början av veckan.
Irak • Publicerad 4 oktober 2019
Demonstranter i Bagdad på torsdagen.
Demonstranter i Bagdad på torsdagen.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Uppgifterna om att fyra anställda inom säkerhetsstyrkorna har dödats av oidentifierade krypskyttar kommer från säkerhetsstyrkorna, och det finns inga oberoende källor som styrker påståendet.

Reportrar i huvudstaden har dock tidigare under dagen rapporterat om häftig skottlossning och om vad som låtit som krypskytteeld från flera håll i centrala Bagdad, enligt AFP.

Säkerhetsstyrkorna skriver i ett uttalande att de fyra ihjälskjutningarna innebär att sammanlagt 44 personer, däribland sex medlemmar av säkerhetsstyrkorna, har dödats sedan protesterna inleddes i tisdags. Nyhetsbyråer rapporterar dessutom om 1 600 skadade.

AFP:s utsända liknar de centrala delarna av Bagdad vid ett slagfält efter fredagens protester. Kravallutrustad polis har drabbat samman med maskerade demonstranter och använt vattenkanoner, tårgas, gummikulor och skarp ammunition för att få dem att skingra sig.

"Ingenting att förlora"

Myndigheterna har infört utegångsförbud i Bagdad och flera andra storstäder. Demonstranterna, som vänder sig mot utspridd korruption och ungdomsarbetslöshet, har dock inga planer på att ge upp.

– Vi kom hit för att kräva våra rättigheter. Vi har ingenting att förlora, säger 32-årige Sayyed som är arbetslös.

På fredagen uttalade sig den högste shiamuslimske ledaren, storayatollan Ali Sistani, genom ett meddelande som lästes upp i samband med en bönestund i staden Karbala.

Ayatollan uppmanade regeringen att ta protesterna på allvar "innan det är för sent" och bad både demonstranter och säkerhetsstyrkor att inte använda våld.

Ayatollan: Fängsla de skyldiga

– Regeringen och politikerna har inte mött folkets krav på att bekämpa korruptionen och har inte åstadkommit några verkliga förändringar. Politikerna bär det yttersta ansvaret för det som nu pågår, säger Ali Sistani.

Enligt storayatollan måste regeringen "förbättra samhällsservicen, ordna jobb åt de arbetslösa, få stopp på svågerpolitiken, ta tag i korruptionen och sätta de skyldiga i fängelse".

Utlovar regeringsombildning

Under torsdagen gjorde premiärminister Adil Abd al-Mahdi sitt första framträdande sedan de landsomfattande protesterna bröt ut.

Som en första åtgärd ska regeringen ombildas, om parlamentet stödjer det. Premiärministern lovade också att försöka få igenom en lag om basinkomst för fattiga familjer. Adil Abd al-Mahdi sade dock att det inte finns någon "magisk lösning" på korruptionsproblemen.

Men trots premiärministerns tal var det oroligt på gatorna i Bagdad.

– Vi hörde Adil Abd al-Mahdis tal. Det är löften vi har hört i mer än 15 år, säger en demonstrant.

– De ändrar ingenting och de kommer inte att få oss att lämna gatorna. Antingen dör vi eller så byter vi ut regeringen, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.