Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Han flydde hot och övervakning i Kiev

Mordhot, dolda kameror och en smutskastningskampanj tvingade journalisten Vitaly Portnikov att fly landet när den Europavänliga Majdanrevolten rasade i Kiev.
Sex år senare brottas Ukraina fortfarande med omfattande problem.
Ukraina • Publicerad 22 februari 2020
Den ukrainske journalisten Vitaly Portnikov.
Den ukrainske journalisten Vitaly Portnikov.Foto: Filip Norman/TT
Demonstranter firar nyåret den 1 januari 2014 i samband med Majdanrevolten.
Demonstranter firar nyåret den 1 januari 2014 i samband med Majdanrevolten.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
President Viktor Janukovytj flydde Ukraina efter blodbadet under Majdanrevolten. Arkivbild.
President Viktor Janukovytj flydde Ukraina efter blodbadet under Majdanrevolten. Arkivbild.Foto: Andrei Mosienko/Ukrainas presidentstab/AP/TT
Huvudbyggnaden i den tidigare ukrainske presidenten Viktor Janukovytjs miljardresidens utanför Kiev som nu går under namnet Korruptionsmuseet.
Huvudbyggnaden i den tidigare ukrainske presidenten Viktor Janukovytjs miljardresidens utanför Kiev som nu går under namnet Korruptionsmuseet.Foto: Filip Norman/TT

Polisen slog till med kraft mot unga studenter på Självständighetstorget (Majdan Nezalezjnosti) i de centrala delarna av Ukrainas huvudstad under de inledande protesterna hösten 2013.

Vitaly Portnikov hade tidigare ansett att han som journalist inte skulle ta ställning, inte delta i politisk opposition. Men nu beslutade han sig för att själv medverka.

Annons

– När polisen slog till mot studenterna kände jag att det skulle vara omoraliskt att stå vid sidan av. Jag hade alltid varit för en integration med Europa. Så jag framträdde på scen vid torgmöten och stöttade nu offentligt EU-integrationen, berättar han för TT.

Protesterna utlöstes av att den auktoritäre och Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj valde att inte underteckna ett samarbets- och handelsavtal med EU, det så kallade associeringsavtalet. En majoritet av ukrainarna hade sett avtalet som en möjlighet att bryta med den misskötta ekonomin och djupa korruptionen.

Omöjligt stå vid sidan

– Jag kände att protesterna kunde bli inledningen till en större nationell rörelse. Någonting i stil med Solidaritetsrörelsen i Polen. Jag hade en känsla inombords att det var helt omöjligt att stå vid sidan av.

Samtidigt hade han en stark känsla av att vara under uppsikt av Ryssland, som stödde president Viktor Janukovytj. När Portnikov framträdde under demonstrationerna på Majdan betraktades han av vissa som en företrädare för proteströrelsen.

– Jag hade fått veta att jag skulle bli mördad, och kriminella försökte ta sig in i min bostad. Jag kände att det var säkrast att resa utomlands, berättar han.

Resan gick till Polen, och de sista veckorna av revolten mot Janukovytj – som den 22 februari 2014 flydde miljardgodset utanför Kiev och tog sig till Ryssland – befann han sig utomlands.

I hemmet i Ukraina fanns dolda kameror installerade. Portnikov, som är homosexuell, hade filmats i en intim situation. Videoklippet visades i rysk tv och lades ut på internet.

– Jag växte upp i Sovjetunionen och visste att det här skulle kunna inträffa en dag. Och jag tror att Ryssland deltog i det, säger Portnikov.

Uppfattades som ledare

Han tror att smutskastningskampanjen syftade till att ta död på protesterna genom att göra sig av med dem som uppfattades som ledare.

– De misstog sig. De trodde att om de kunde stoppa mig kunde de stoppa revolutionen. Men det var ingen revolution i vanlig mening. Det var som ett rebelluppror. Ingen kontrollerade det. Det fanns inga ledare för revolutionen.

Annons

När Janukovytj till sist gav upp hade över hundra demonstranter dödats, många av dem ihjälskjutna av krypskyttar. 17 poliser hade mist livet under protesterna. Flera hundra demonstranter hade skadats.

När Portnikov ser tillbaka på de omvälvande veckorna säger han att mycket förändrats, men att det fortfarande krävs omfattande förändringar i Ukraina för att minska oligarkernas starka inflytande och den korruption som genomsyrar samhället.

Portnikov hade hoppats på en omfattande återuppbyggnadsprocess i landet efter Janukovytjs korrupta styre.

Inga kameror

Den politiskt oerfarne före detta skådespelaren Volodymyr Zelenskyj vann presidentvalet i fjol med stort stöd bland väljarna. Han är ett oskrivet blad och betraktas av många som en oprövad populist.

– Jag tror inte på mirakel längre, eller på sagor. Zelenskyj har ännu inte insett vilken situation han har hamnat i. Försök föreställ dig att du från den ena dagen till den andra blir chef för ett cancersjukhus. Om du gör fel så kommer någon att dö, säger Portnikov med ett snett leende och tillägger att han åtminstone inte tror att det finns några kameror i hans hem i dag.

TT: Hur ser du på den politiska situationen i dag jämfört med 2014?

– Den stora förändringen jag känner är att vi nu mer eller mindre är en politisk nation. Jag pratar nu inte om dess kvalitet. Men känslan är att det är positivt, säger han.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons