1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Garbos dystra brev säljs på auktion

Film • Publicerad 5 oktober 2019
Greta Garbo ses här vid ankomsten till New York den 7 oktober 1938, efter en tio månaders semester i Europa. Arkivbild.
Greta Garbo ses här vid ankomsten till New York den 7 oktober 1938, efter en tio månaders semester i Europa. Arkivbild.Foto: Pressens Bild

En samling om 65 brev, skrivna av Greta Garbo till hennes nära väninna, den österrikiska författaren och skådespelaren Salka Viertel, ska auktioneras ut. Breven är skickade över en period på 40 år, från 1932 till 1973, och ger en tydlig bild av filmstjärnans ensamma liv, skriver .

Brevsamlingen bjuds ut till högstbjudande av en auktionsfirma i New York och förväntas gå under klubban för 60 000 dollar, motsvarande 590 000 kronor.

I ett av breven till Salka Viertel, skrivet under ett besök i Sverige 1937, uttrycker Garbo sin ensamhet så här:

"Jag går ingenstans, träffar ingen (...) Det är svårt och ledsamt att vara ensam, men ibland är det ännu svårare att vara med någon".

Lika dystert beskriver Garbo sin tillvaro i brev skrivna till en annan väninna, den svenska grevinnan Märta Wachtmeister. De breven, 36 till antalet, såldes på auktionsfirman Sotheby's i London 2017.

Greta Garbo var på 1920- och 1930-talet en de största filmstjärnorna i världen och var känd för sin skygghet gentemot allmänheten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.