1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Anderssons EM-kvalval – "okänd" italienare

Riccardo Gagliolo?
Vem, undrar säkert många?
Jorå, den svensk-italienske försvararen får chansen i truppen till Sveriges EM-kvalmatcher mot Malta och Spanien.
Fotboll • Publicerad 2 oktober 2019
Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson.
Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson brukar hålla hårt i sina spelare.

Men inte den här gången.

Jimmy Durmaz petas från samlingen med EM-kvalmatcherna mot Malta den 12 oktober och Spanien den 15 oktober. Niklas Hult, som var med senast, finns inte heller med på listan över 24 spelare.

I stället väljer Andersson att plocka med Udineses Ken Sema och Malmö FF:s Oscar Lewicki.

Namnet som sticker ut mest är dock italienskklingande: Riccardo Gagliolo.

"Bra vänsterfot"

– Han har fått spela mycket i Parma och har en bra vänsterfot. Han spelar nu som vänsterback, tidigare som mittback, och det är som vänsterback som han är uttagen, säger Janne Andersson.

– Vi har följt honom relativt länge, även då han var mittback. Vi bedömer att han nu är så bra att han ska vara med.

Riccardo Gagliolo, som nu för första gången är med i ett svenskt landslag, är född i Italien och har en svensk mamma som är uppväxt i Njurunda utanför Sundsvall.

29-åringen flyttade till Parma säsongen 2017–2018 och var då med om att spela upp klubben till högstaligan. Den här säsongen har försvararen spelat fem av klubbens sex ligamatcher – bland annat mot Robin Olsens Cagliari och Ken Semas Udinese – och dessutom noterats för ett mål.

Gagliolo var aktuell för landslaget redan 2015 men blev aldrig uttagen av den dåvarande förbundskaptenen Erik Hamrén.

"Hans dröm"

– Han verkar vara en väldigt sympatiskt, lugn kille. Han verkligen brinner för det här, brinner för att få representera Sverige. Det är jättekul, säger landslagschefen Stefan Pettersson, som har haft kontakten med Gagliolo.

TT: Hur reagerade han när ni sade att ni gärna ser honom som en svensk landslagsman?

– Det har varit hans dröm i princip, och det var jätteroligt att höra.

Skadade spelare

Kvartetten Viktor Claesson, Martin Olsson, Jakob Johansson och Ludwig Augustinsson saknas på grund av skador. Så här förklarar Janne Andersson att Ken Sema finns med på bekostnad av Jimmy Durmaz:

– Ken (Sema) har fått spela sedan han blev utlånad (från Watford till Udinese). Jimmy har däremot inte fått spela så mycket. Speltid är inte allenarådande, men det är en del i vår bedömning, säger Andersson.

Sverige inleder landslagssamlingen borta mot Malta den 12 oktober och möter sedan gruppettan Spanien hemma tre dagar senare.

– Vi tar alltid saker i rätt ordning, det vill säga att vi börjar med Malta-matchen. Men bara för att nämna en sak om Spanien-matchen. Peter och jag har haft 42 landskamper nu och vi kände nog, i alla fall jag, att det tuffaste motståndet var när vi mötte Spanien borta (0–3-förlust). Det blir en tuff match även hemma, men jag tror ändå att vi kan klara av dem.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.