1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Friska stockholmare går oftast till läkaren

Befolkningen i Stockholmsregionen går oftast till läkaren, trots att de är unga, friska och lever längre, rapporterar .
Vård • Publicerad 10 oktober 2019
Befolkningen i Stockholmsregionen går oftast till läkaren. Arkivbild.
Befolkningen i Stockholmsregionen går oftast till läkaren. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

För befolkningen i glesbygdslänen i norr är bilden den motsatta.

Detta framgår av en rankning som tidningen gjort över hur ofta invånarna i landets regioner besöker läkare på vårdcentral eller sjukhus.

Något som regionerna också rankats efter är befolkningens hälsa, mätt i sjukskrivningar, medellivslängd och dödlighet som kan påverkas av vården genom att i tid upptäcka och behandla sjukdomar.

Rankningen visar att regioner där befolkningen generellt har sämre hälsa har färre läkarbesök, medan regioner med friska invånare ofta har ett högt antal besök hos läkare.

Om det höga antalet läkarbesök i Stockholmsregionen rör sig om onödiga besök går inte att svara på, enligt Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.

– Det är en medicinsk bedömning. Men besök i vården är grundade i oro för sin hälsa, säger hon till tidningen.

I Västernorrland är antal läkarbesök lägst, samtidigt är ohälsotalen i regionen bland de högsta och medellivslängden hos befolkningen bland den lägsta i landet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.