Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fredricson satsar – final i Las Vegas på spel

Den som satsar har chansen att vinna stort i Las Vegas.
Peder Fredricson vill göra ett försök – men inte till varje pris.
Insatserna i Bordeaux och i Göteborg den närmaste tiden avgör om han når världscupfinalen.
Ridsport • Publicerad 6 februari 2020
Peder Fredricson och Christian K. En topplacering i Bordeaux i helgen är förmodligen nödvändig för att världsfemman ska kvala in till världscupfinalen i Las Vegas. Arkivbild.
Peder Fredricson och Christian K. En topplacering i Bordeaux i helgen är förmodligen nödvändig för att världsfemman ska kvala in till världscupfinalen i Las Vegas. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är bara två deltävlingar kvar i kvalet till finalen i mitten av april. Fredricson ligger skrynkligt till i sammandraget. Den svenske världsfemman är 26:a med 28 poäng.

De 18 främsta i den västeuropeiska ligan efter sista kvalhoppningen – i Scandinavium om två veckor – kan boka flygbiljetter till spel- och dobbelmetropolen i Nevadaöknen.

Annons

Först så här i sista stund gör Fredricson ett allvarligt menat försök att klämma sig in på någon av flighterna. Han har bara deltagit i tre av tolv kval, samtliga i höstas. Lördagens i Bordeaux blir årets första. Men det är helt enligt ritningarna.

Tog en längre ledighet

Det går inte att sitta i sadeln hela tiden. Från mitten av december tog han ett månadslångt tävlingsuppehåll. Nyttigt, nödvändigt och – som han säger:

– Jätteskönt.

Han jobbade riktigt hårt 2019. Lite för hårt.

– Förhoppningen i år är att jag inte ska tävla lika intensivt utan ha en helg ledig lite då och då. Men vi får se hur det blir. Jag vill kunna ge hästarna ett bra tävlingsupplägg och det beror på hur många hästar jag har igång. Har jag många igång blir det ett mer intensivt tävlande.

Balansen mellan jobb och återhämtning blir förmodligen svår att upprätthålla. Fredricson har det nämligen synnerligen gott ställt med kompetenta kusar i stallet.

– Just nu är det så, ja. Vi får se hur det blir.

Åker om det går bra

TT: Hur viktigt är det för dig att kvala in till världscupfinalen?

– Mitt stora mål i år är OS. Världscupen kommer inte högst upp på min lista, men går det bra i Bordeaux och Göteborg och jag kvalar in kommer jag att åka till världscupfinalen.

TT: Ingen tvekan där?

Annons

– Nej. Är hästarna i form åker jag. Det vore så klart kul, men det är inte mitt "prio", som sagt.

TT: Vad tror du krävs i Bordeaux och i Göteborg?

– Jag skulle tro topp-5 i båda, eller en riktig topplacering och en hyfsad. Det beror på vad de andra gör och hur många av de 18 bästa som åker till Las Vegas. Jag kan tänka mig att det finns några som inte har så många hästar som väljer bort världscupfinalen om de satsar på OS.

All in vilas för OS

På All In tog Fredricson OS-silver i Rio de Janeiro 2016 och EM-guld i Göteborg året därpå. Men den som vill se honom på valacken får vänta.

All in är öronmärkt för OS i Tokyo i sommar.

– Han kommer att ha en längre vila och jag räknar inte med honom i början av året. Jag vill ha honom i så absolut bra form som möjligt när det börjar närma sig OS.

TT: All In har fortfarande en särställning i stallet?

– Ja, det har han. Absolut. Förra året gick han väldigt bra fram till Falsterbo. Han vann i Hamburg, GCT i Stockholm och han vann GP i Falsterbo, men vi fick vår "peak" lite för tidigt och hans form började sjunka när vi kom till EM (Rotterdam i augusti).

– I år tänker jag göra lite annorlunda. Dra lite på igångsättningen och göra färre tävlingar inför OS. Jag ska ge honom förutsättningar att vara i så bra form som möjligt till OS, säger Fredricson.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons