Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Forskare underkänner hudcancerappar

Det går inte att lita på hudcancerappar, varnar brittiska forskare. I en ny studie har de granskat träffsäkerheten för sex sådana appar – och den var låg, rapporterar .
Forskning • Publicerad 11 februari 2020
Är du oroligt för att du drabbats av hudcancer? Gå och kolla hudförändringarna hos sjukvården, träffsäkerheten hos hudcancerappar är låg, enligt brittiska forskare. Arkivbild.
Är du oroligt för att du drabbats av hudcancer? Gå och kolla hudförändringarna hos sjukvården, träffsäkerheten hos hudcancerappar är låg, enligt brittiska forskare. Arkivbild.Foto: Mats Bjellerup/1177 Vårdguiden

Antalet fall av hudcancer ökar och den allvarligaste hudcancerformen, malignt melanom, har fördubblats i Sverige under 2000-talet. Samtidigt ökar möjligheten att bli botad om man upptäcker hudförändringar tidigt. Där har apputvecklarna hittat en marknad, eftersom många vill kolla hudprickar som oroar dem.

Det går till så att kunderna tar mobilbilder på hudförändringarna som läggs in i appen, som i sin tur använder artificiell intelligens för att utvärdera hudförändringarna. På så sätt ska apparna berätta vilka förändringar som behöver undersökas närmare av läkare.

Annons

Men nu har brittiska forskare utvärderat sex hudcancerappar och kommit fram till att de hade låg träffsäkerhet. Även de två appar som var CE-märkta enligt gällande EU-regelverk missade flera fall av malignt melanom och gav falskt positiva svar.

"Vår genomgång visade att algoritmbaserade appar ännu inte är tillräckligt tillförlitliga för att kunna rekommenderas", skriver forskarna enligt British Medical Journal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons