1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skytten tros ha haft högerextremt motiv

Nio personer har dödats i skjutningar vid två vattenpipebarer i Tyskland.
En misstänkt gärningsman har hittats död tillsammans med sin mamma. Dådet utreds som terrorbrott och det finns tecken på ett främlingsfientligt motiv, enligt den federala åklagaren.
Foto: Ingela Landström/TT
Polisen undersöker en av brottsplatserna i tyska Hanau efter dådet.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Nio människor har dödats i skottlossningar vid två vattenpipebarer i staden Hanau, öster om Frankfurt .
Foto: TT
Polis spärrade av ett område kring ett vattenpipskafé i Hanau efter en skottlossning då flera personer dödades.
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/TT
Polisens tekniker arbetade under natten efter att flera personer dödats i skottlossningar.
Foto: Michael Probst/AP/TT

Krossat glas, skrikande människor och nio döda i blodiga dåd mot två kaféer, där gästerna kunde röka vattenpipa, i Hanau. Flera andra personer skadades i onsdagskvällens attacker som har chockat staden, som ligger omkring två mil öster om Frankfurt i Tyskland.

Den första skjutningen inträffade vid 22-tiden. Ögonvittnen berättar om hur flera skott avlossades. Här ska tre personer ha dödats framför byggnaden, rapporterar lokala medier. Gärningsmannen flydde i bil och fortsatte dödandet vid en vattenpipebar i stadsdelen Kesselstadt. Det finns uppgifter om att två av offren var anställda på baren.

Delstaten Hessens inrikesminister Peter Beuth beskriver skjutningen som ett misstänkt terrordåd och motivet som främlingsfientligt. Han säger att medieuppgifter om att den misstänkte – en 43-årig tysk man – har efterlämnat ett brev håller på att utredas.

Sju timmars jakt

Skytten hann försvinna innan polisen kunde gripa in och en sju timmar lång jakt inleddes. Beväpnad polis skickades snabbt ut i staden och helikoptrar sattes in i spaningen.

Can-Luca Frisenna, vars pappa och bror driver en av barerna, skyndade dit så snart han fick höra om vad som hänt.

– Jag såg dem, de var skräckslagna och grät. Alla var chockade. Jag kan inte förstå det som hänt. Mina kollegor är som min familj. De kan inte heller förstå, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Vittnesuppgifter om flyktbilen ledde polisen till en adress i Kesselstadt i utkanten av staden som snabbt spärrades av. Där inne hittades två döda personer. En av dem är sannolikt den misstänkte 43-åringen, enligt polisen. Den andre är hans mamma som hittades död med skottskador, enligt Peter Beuth.

Misstänkt terrorism

Utredningen har tagits över av federal åklagare, vars talesperson uppger att det finns tecken på ett främlingsfientligt, högerextremt motiv. Dådet utreds som misstänkt terrorism. Inget tyder på att det har funnits fler gärningspersoner, enligt polisen.

Ali Mengücek som har bott i området i 40 år berättar om sina upplevelser för Deutsche Welle. Han var ute med sina barn och hörde skott strax efter det att han kommit hem

– Jag öppnade fönstret, folk sprang fram och tillbaka och skrek. Inom fem minuter var polisen på plats.

Natten har varit fruktansvärd, säger stadens borgmästare Claus Kaminsky till tidningen Bild.

– Det går inte att tänka sig en värre natt. Det här kommer naturligtvis att sysselsätta oss under lång tid framöver och bli till ett sorgligt minne.

"Spekulera inte"

Kaminsky uppmanar dock medborgare att inte spekulera kring det inträffade.

– Polisen måste få chansen att reda ut situationen. Fram till dess bör vi vänta och vara försiktiga, oavsett hur svårt det kan vara.

Parlamentsledamoten Katja Leikert, som representerar Hanau i Förbundsdagen, tackar räddningsarbetarna på Twitter. "Denna fruktansvärda natt i Hanau vill jag skicka mycket styrka och varma kondoleanser till alla anhöriga till offren. Förhoppningsvis kommer de skadade att återhämta sig snabbt. Det är ett skräckscenario för oss alla", skriver hon.