1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fler och snabbare bostadsaffärer

Hittills i år har det sålts rekordmånga bostäder jämfört med förra året.
Ett glädjande besked för den som går i säljtankar är att fler köpare är aktiva och deltar i budgivningar, och att bostadsaffärer går snabbare än tidigare.
Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2019
Bostadspriserna fortsätter uppåt. Arkivbild.
Bostadspriserna fortsätter uppåt. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det går snabbare att genomföra sin bostadsaffär nu än för ett år sedan. Under året har priserna försiktigt stigit och budpremierna ökat. Enligt mäklare blev trenden särskilt tydlig efter sommaren.

Mediantiden för att sälja en bostadsrätt låg i september på 18 dagar, en minskning med fem procent jämfört med samma period i fjol, enligt mäklarsajten Hemnet.

I Stockholms och Skånes län märks samma trend. Försäljningstiden i båda länen låg på 16 dagar, 11 procent kortare jämfört med september 2018.

I Västra Götaland är däremot marknaden betydligt trögare med en mediantid på 18 dagar, vilket betyder oförändrade siffror.

Piggare marknad

En kortare försäljningstid är ett tecken på att oron som präglat marknaden de senaste två åren har dämpats, förklarar Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Den eventuella fördelen köparen haft på marknaden i form av högt utbud har vänt, menar han.

– Försäljningstiderna har legat på historiskt höga nivåer. I kombination med ett högt utbud har köparen inte behövt snabba på i bostadsaffären. Nu har det börjat svänga åt andra hållet, säger Erik Holmberg.

Ytterligare ett pigghetstecken är att betydligt fler köpare är aktiva och deltar i budgivningarna i högre utsträckning.

– Budpremierna har stigit, vilket är ett tydligt tecken. Efter amorteringskraven vågade köparen inte buda upp bostäder i lika stor utsträckning, men ju längre tid det har gått, desto mindre orolig är köparen.

Stora försäljningsvolymer

För årets första nio månader har antalet sålda bostadsrätter och villor nått en ny rekordnivå på drygt 125 000 stycken – 5 000 fler än samma period förra året. Störst ökning noteras i stor-Malmö med en uppgång på tio procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Erik Holmberg tror att ökningen fortsätter framöver.

– Försäljningsvolymerna kommer fortsätta att vara höga. Vi har fortsatt ett väldigt högt utbud och det ligger mycket till salu. I kombination med att fler vågar buda tenderar det att säljas mer.

Svaga prisuppgångar

Bostadspriserna fortsätter svagt uppåt. I september steg bostadsrättspriserna i riket med en procent. För villaägare är det däremot en mera stillastående marknad.

– Vi ser att fler och fler köpare förväntar sig ökade bostadspriser, och det påverkar hur de agerar. Om köparen tror att priserna går upp är de mer benägna att lägga bud.

De senaste månaderna har präglats av något stigande bostadspriser och septembersiffrorna följer den trenden. Överlag märks uppgångar på bostadsmarknaden, om än med försiktiga steg. I riket uppgår nu ökningen till tre procent jämfört med för ett år sedan.

På regionalt plan märks vissa förändringar där såväl stor-Stockholm som stor-Göteborg stiger två procent på månadsbasis.

– Min bedömning är att det finns många tecken som pekar mot en fortsatt stabil prisutveckling, med mindre uppgångar snarare än nergångar, säger Erik Holmberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.