Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

WHO försiktigt optimistisk om viruset

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ser spridningen av coronaviruset i Kina ut att "stabiliseras" men ännu är det för tidigt att säga om den nått sin topp.
Samtidigt öppnas ännu ett sjukhus som byggts på rekordtid i Wuhan.
Kina • Publicerad 8 februari 2020
Michael Ryan är chef för WHO:s program för hälsonödlägen.
Michael Ryan är chef för WHO:s program för hälsonödlägen.Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP/TT
Det nya sjukhuset Leishenshan, här under konstruktion, har öppnat i Wuhan. Bild från tidigare i veckan.
Det nya sjukhuset Leishenshan, här under konstruktion, har öppnat i Wuhan. Bild från tidigare i veckan.Foto: Xiao Yijiu/AP/TT
Coronavirusets spridning i Kina. Arkivbild.
Coronavirusets spridning i Kina. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

– Det har skett en stabilisering av antalet fall som rapporterats från Hubei, säger Michael Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen.

Provinsen Hubei i Kina är det område med absolut flest smittade. De första fallen av coronaviruset upptäcktes också i provinshuvudstaden Wuhan, som liksom flera andra städer i Hubei stängts av för att hindra spridning.

Annons

Michael Ryan påpekar att tillväxten i antalet smittade varit stabil i fyra dygn.

– Det är goda nyheter och kan vara en återspegling av effekterna av de kontrollåtgärder som vidtagits, säger han.

Första utlänningen

Samtidigt varnar han för att det är för tidigt för att "göra några förutsägelser".

Kinesiska hälsomyndigheter bekräftar över 2 800 nya fall av smittan. Totalt har ungefär 34 500 personer smittas av coronaviruset i Kina och antalet döda är över 700.

Det totala dödstalet närmar sig det vid sarsutbrottet 2002–2003, då det räknades till 774 avlidna i världen, skriver flera medier.

Av de nya dödsfallen har 86 inträffat på fastlandet i Kina – den största ökningen över en dag så här långt under virusutbrottet. En amerikansk man i 60-årsåldern dog på sjukhus i Wuhan och blev därmed den första utlänningen att avlida av det nya coronaviruset.

Nytt sjukhus

Senare avled även en japansk man i 60-årsåldern som också vårdades i Wuhan. Enligt Japans utrikesdepartement var det svårt att ställa en diagnos och avgöra om han verkligen hade det nya coronaviruset eller om det rörde sig om lunginflammation via virus. Dödsorsaken bestämdes till lunginflammation.

Bristen på sjukhusplatser är påtaglig och på åtta dagar byggdes det nya sjukhuset Huoshenshan i Wuhan. Och nu, bara några dagar senare, står även sjukhuset Leishenshan färdigt med 1 500 vårdplatser, 32 avdelningar och en operationssal, rapporterar statliga kinesiska CCTV.

I Hongkong har myndigheterna nu infört obligatorisk karantän för människor som kommer från det kinesiska fastlandet. Hittills har bara två dödsfall rapporterats utanför Kina – ett i just Hongkong och ett i Filippinerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons