1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Expert: Kipchoge blir inte den sista

Eliud Kipchoge har sprungit ett maraton på under två timmar – som den första människan någonsin. Men han lär inte bli den sista.
Maraton • Publicerad 12 oktober 2019

På knappt 100 år har maratonrekordet förbättras med nästan 30 minuter, även rekordtiderna inom 10 000 meter och halvmaraton har pressats kontinuerligt. Och så lär det fortsätta framöver, enligt Klas Östberg, före detta idrottsläkare.

– Det finns ingen riktig gräns. Det är klart att man inte kan springa hur fort som helst, men det kan komma att ökas på, säger han.

Under dagens lopp fick Eliud Kipchoge hjälp på traven från bland annat ett cyklande team och en bil som visuellt illustrerade tidsgränsen med laser. Det gör att loppet inte räknas som officiellt världsrekord.

Östberg tror dock att det i framtiden kommer vara löpare som springer tävlingsmaraton på under två timmar.

– Det kommer att bli fler och fler som springer fortare och fortare, säger han.

Större kunskap

Östberg menar att det finns flera anledningar till att maratontiderna blivit snabbare. Dels har människan utvecklats och kunskapen om hur man tränar, äter och återhämtar sig för att kunna prestera på topp har ökat. Dels har de yttre omständigheterna stor betydelse för idrotternas prestationer.

– Banorna har också utvecklats, de är inte så mjuka längre, de är hårdare. Det ökar risken för skador men man tar med sig mer energi, den försvinner inte ner i banan, säger Klas Östberg.

Rätt temperatur, medvind och draghjälp från andra löpare kan underlätta för den som vill sätta rekord.

– Banan här var alldeles platt och det tjänar man ju också på.

Lär dröja

Just loppets speciella utformning gör att man inte kan tala om något egentligt rekord.

– Det är först när det här görs under ett riktigt tävlingslopp som det blir på riktigt, säger Torbjörn Sköldefors, maratonjournalist och löptränare.

Trots det råder det, enligt Sköldefors, inga tvivel om att Kipchoge är världens genom tiderna bästa maratonlöpare, och att ingen annan i dagsläget kan lyckas med dagens prestation.

TT: Kommer vi någonsin se en tid på under två timmar i ett tävlingslopp?

– Det ska mycket till, men om det är någon som är kapabel till det så är det just Kipchoge. Han är unik.

Filip Joelsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.