Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Etiopien lagstiftar mot "desinformation"

Etiopien inför ny lagstiftning i uttalat syfte att stävja hatiska budskap och desinformation. Att säga fel saker ska kunna leda till fängelsestraff – och människorättsorganisationer varnar för att yttrandefriheten i landet inskränks.
Etiopien • Publicerad 13 februari 2020
Etiopien inför ny lagstiftning som ska stävja spridandet av hat, men kritiker anser att den inskränker yttrandefriheten i landet. Arkivbild av premiärminister Abiy Ahmed.
Etiopien inför ny lagstiftning som ska stävja spridandet av hat, men kritiker anser att den inskränker yttrandefriheten i landet. Arkivbild av premiärminister Abiy Ahmed.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Den parlamentariska församlingen klubbade igenom den nya lagen med överväldigande majoritet. Lagtexten definierar hatiska budskap som något som diskriminerar "personer eller grupper baserat på nationalitet, etnisk eller religiös tillhörighet, kön eller handikapp".

Den maximala påföljden för att uttala sig på ett sådant sätt är höga böter eller upp till två års fängelse. Och när det anses ha eggat fram fysiska angrepp kan det bli upp till fem år.

Annons

Politiker som förespråkar lagen säger att den inte kommer att påverka människors rätt att uttrycka sina åsikter i Etiopien. När lagen förbereddes varnade dock FN:s särskilda rapportör i yttrandefrihetsfrågor, David Kaye, för att den "överdrivet vagt" formulerade texten skulle ge tjänstemän utrymme att utreda och straffa vem de vill.

Etiopiens befolkning består av över 80 olika folkgrupper och landet är uppdelat i nio (snart sannolikt tio) regioner med stort självstyre. Premiärminister Abiy Ahmed, som nyligen tog emot Nobels fredspris, har hyllats för sina liberala reformer, men etniskt motiverade våldsamheter blossar fortsatt upp och han anklagas också för att ha rört sig i en auktoritär riktning och bland annat ha fängslat meningsmotståndare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons