Den svenske racingstjärnan tog sin första pallplats i Indycar i Detroit.
Bilsport • Publicerad 3 juni 2019
Marcus Ericsson. Arkivbild.
Marcus Ericsson. Arkivbild.Foto: Jason Behnken/AP/TT

Ericsson, med meriter från formel 1, körde upp sig från tolfte startruta i söndagens tävling och slutade tvåa bakom Scott Dixon från Nya Zeeland.

Svensken var till och med uppe i ledning efter 45 varv av 70. Han gick sedan in i depån för däckbyte på varv 47 och kom ut som trea bakom Dixon och Will Power, Australien.

Den andre svensken, Felix Rosenqvist, låg då på nionde plats.

Med nio varv kvar hade Ericsson kört upp sig till andra plats, medan Rosenqvist var sjua.

Sedan var olyckan framme för Rosenqvist.

27-åringen från Värnamo kraschade bort sig med sex varv kvar, då han tappade kontroll över bilen under en inbromsning vid kurva ett och brakade in i vallen. Bilen studsade dock vidare och Rosenqvist kunde klättra ut för egen maskin.

Det blev sedan tre varv bakom "safety car" innan fältet släpptes i väg med tre varv kvar att köra. Ericsson lyckades hålla undan för en vilt jagande Will Power och korsade mållinjen som andra bil – 28-åringens bästa placering i serien i karriären.

– Det känns fantastiskt. Min första pallplats sedan 2013. Jag vill tacka hela teamet som jobbar hårt hela året, säger Ericsson i Viasats sändning.

– Det är en fantastisk belöning efter allt slit.

Det var annars ett stökigt lopp i Michigan med flera incidenter ute på banan. Redan i kurva tre, bara sekunder efter starten, blev det bland annat trångt i en situation där flera bilar kolliderade men där Ericsson kunde smita förbi och avancera i fältet.

Rosenqvist rasade däremot ner till en fjortonde plats efter att ha startat sjua.