Edsbyns udda SM-guld: "Väldigt speciellt"

För tredje gången på fyra år är Edsbyn svenska mästare i bandy.
I herrfinalen på Studenternas IP i Uppsala utklassades regerande mästarlaget Villa Lidköping med 5–1 – inför ett fåtal i stället för tiotusentals på läktarplats.
Bandy • Publicerad 21 mars 2020
Edsbyn kunde inte bara jubla efter Mattias Hammarström 2–0-mål mot Villa Lidköping utan senare efter en 5–1-seger och SM-guld.Foto: Jessica Gow/TT
En man på läktarplats med skylt med texten "Jag är ställföreträdande publik" under herrarnas SM-final på Studenternas IP i Uppsala.Foto: Jessica Gow/TT

Förra säsongen var Villa Lidköping överlägset Edsbyn i SM-semifinalserien, vann med 3–0 i matcher, och avancerade till en final som västgötarna senare vann mot Västerås.

Den här säsongen tog hälsingelaget omedelbar revansch. På ett folkfattigt, men inte folktomt, Studenternas IP i Uppsala vann Edsbyn herrarnas SM-final med 5–1 efter ett matchavgörande ryck i slutet av första halvlek.

– Nu är man glad, fast det är tomt här så är man jävligt glad. Det är skönt, säger tremålsskytten Mattias Hammarström till SVT.

Lagkaptenen Jonas Edling hade först gjort 1–0 efter en kvart och sedan dunkade anfallaren Hammarström dit 2–0 på straff i den 40:e minuten. Bara en och en halv minut senare rundade Edsbyn ett stillastående Villaförsvar och Hammarström tryckte även dit 3–0, vilket stod sig halvleken ut.

"Värt lika mycket"

Herrarnas SM-final i bandy brukar vara en riktig publikfest med tiotusentals rusiga åskådare. Men årets match hade inte alls samma inramning då Svenska bandyförbundet beslutat att spela både dam- och herrfinalen utan publik, på grund av coronavirusets spridning i Sverige och myndigheternas förbud mot sammankomster med över 500 personer.

Körsång ljöd ändå inför första avslag, och trots åskådarrestriktionerna hade ändå upp runt 50 personer tagit läktarplats under herrfinalen. Enligt SVT ska några av dem fått ett speciellt tillstånd, medan andra kan ha smitit in.

– Väldigt speciellt (när det inte är någon publik). Man har spelat här förr och det har varit 15 000, 20 000 här. Det är en annan grej, men det är värt lika mycket för oss spelare i alla fall. Det är häftigt ändå, säger Mattias Hammarström.

Hyllas av motståndaren

Edsbynsdelen av den lilla åskådarskaran kunde jubla på nytt i den andra halvleken när finländske stjärnan Tuomas Määttä satte 4–0 i den 55:e minuten.

Drygt tre minuter efter målet reducerade Villa till 1–4 genom Martin Andreasson. Men närmare än så kom inte elitserietvåan. I stället gjorde elitserieettan Edsbyn ett ytterligare mål i matchen, i den 80:e minuten på hörna genom tremålsskytten Mattias Hammarström.

– Edsbyn är värdiga mästare, säger Villa Lidköpings lagkapten Martin Karlsson till SVT.

5–1 blev således slutresultatet och Edsbyn tog därmed sitt tredje SM-guld på fyra år (2017, 2018 och 2020).

– Alla gulden känns lika mycket värda, det är ändå SM-guld. Speciellt med den här matchen när vi inte har någon publik, säger Edsbyns Tuomas Määttä.

Totalt har Edsbyns bandyherrar tolv SM-guld, tangerat med IFK Uppsala och åtta färre än Västerås SK (20).