1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De får regeringens kulturexportpris

Den litterära agenturen Norstedts Agency är årets mottagare av regeringens kulturexportpris. Agenturen får priset för att ha möjliggjort exportframgångarna med "Millennium"-serien.
Kultur • Publicerad 2 oktober 2019
Linda Altrov Berg, chef och litterär agent på Norstedts Agency, tar emot regeringens exportpris.
Linda Altrov Berg, chef och litterär agent på Norstedts Agency, tar emot regeringens exportpris.Foto: Karin Wesslén/TT

"Berättelserna om Lisbeth Salander har fängslat många människor runt om i världen och bidragit till ett ökat intresse kring Sverige", säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), i en skriftlig kommentar till TT.

"Millennium"-böckerna, vars originaltrilogi författades av Stieg Larsson och andra trilogi av David Lagercrantz, har sålt i över 100 miljoner exemplar världen över. Böckerna har även blivit film, både i Sverige och utomlands. Norstedts Agency, som ingår i Norstedts förlag, får kulturexportpriset för att ha möjliggjort succén internationellt.

"Fantastiskt jobb"

"Norstedts Agency har gjort ett fantastiskt jobb med att nå ut med svenska författarskap och möjliggöra den genom tiderna största skandinaviska litterära exportframgången. Det känns väldigt roligt att tilldela dem regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar", säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Enligt motiveringen från regeringen har böckerna och de därpå följande filmerna ökat intresset för Sverige och svenska värderingar.

"De litterära agenterna är en av de viktigaste aktörerna för att tillgängliggöra svenska författarskap på en internationell marknad. Bakom Milleniumfenomenet finns Norstedts Agency som möjliggjort den genom tiderna största skandinaviska litterära exportframgången", står det i motiveringen.

Kamp pågår

I skrivande stund pågår en kamp om vem som ska ta över "Millennium"-serien, nu när även Lagercrantz trilogi har gått i mål. Rättigheterna till böckerna ägs av familjemedlemmar till Stieg Larsson, och diskussioner om framtida böcker är redan i gång.

– Vi har blivit kontaktade av fyra olika förlag, men inget är påskrivet ännu. Vi går och grunnar på det och ser vad som är bäst, sade författarens bror Joakim Larsson till tidigare i år.

Filip Joelsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.