Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya bud i Australien: Bara två får träffas

Nu får bara två personer träffas utomhus i Australien. Landet skärper restriktionerna för att bromsa spridningen av coronaviruset. Samtidigt sjunker den dagliga ökningen av antalet nya fall.
Australien • Publicerad 29 mars 2020
Det är tomt vid Sydneys universitetscampus i coronatider. På universitetet läser mer än 73|000 studenter.
Det är tomt vid Sydneys universitetscampus i coronatider. På universitetet läser mer än 73|000 studenter.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Antalet nya fall av människor som har smittats av coronaviruset minskar i Australien, enligt premiärminister Scott Morrison. Statistiken fortsätter visserligen fortfarande uppåt. Men den dagliga ökningen av covid-19-fall, den sjukdom som viruset orsakar, har sjunkit till 9 procent, att jämföra med omkring 30 procent i förra veckan, uppger Morrison på en presskonferens.

Landet skärper ändå åtgärderna för att stoppa coronavirusets framfart. Nu får bara två personer träffas utomhus, tidigare var gränsen för offentliga sammankomster satt till tio.

Annons

De som har fyllt 70 år bör isolera sig för att skydda sig mot viruset.

– Det är inget tvång, men en stark uppmaning, säger Morrison om rådet till de äldre invånarna.

Ska stanna hemma

Australierna måste stanna hemma, med undantag för nödvändiga inköp, motion, läkarbesök eller för att åka till jobb eller utbildning som inte går att sköta på distans. Under sex månader kommer det inte heller att gå att vräka människor som inte kan betala sin hyra på grund av krisande ekonomi i pandemins spår.

Australien hade närmare 4 000 bekräftade fall av covid-19 på söndagen. Den uppåtgående kurvan har saktat in något – men inte tillräckligt, konstaterar Brendan Murphy som är medicinskt ansvarig vid regeringskansliet.

– Vi måste bromsa spridningen ytterligare. Och vi måste stoppa det som oroar oss mest: samhällssmittan, säger han på presskonferensen.

– Därför måste vi ändra hur vi människor interagerar med varandra. Det är väldigt enkelt. Ingen som inte behöver lämna sitt hem ska göra det.

Mer pengar

Regeringen har tidigare aviserat att 1,1 miljarder australiska dollar, motsvarande 6,7 miljarder kronor, tillförs bland annat vårdsektorn för att läkare ska kunna ha videosamtal med patienter, samt för rådgivning för att motverka våld i hemmet.

Vid midnatt mot söndag började nya regler för ankommande till landet att gälla, som innebär två veckors obligatorisk isolering på hotell eller liknande i den stad man kommer till. Tidigare kunde ankommande ha sin självisolering i hemmet, vilket en man i Sydney i fredags dömdes till böter för att ha brutit mot.

"Om du väljer att riskera livet på andra i samhället genom att ignorera en uppmaning, så kommer du att stoppas och du kommer att bötfällas", säger polischefen Andrew Hurst i ett pressmeddelande.

Gammal karantänstation

Resesajten Traveller uppger att en gammal karantänstation i Manly strax utanför centrala Sydney, som i nutid har använts som hotell, återigen har blivit just en karantänstation. På 1800-talet tvingades sjömän tillbringa 40 dagar på stationen, som låg på tryggt avstånd från staden.

– Jag var hemma en lördagskväll och tanken slog mig plötsligt: Tänk om vi skulle använda platsen som en karantänsstation och byta namn på rummen till "områden", som de brukade heta, säger chefen Alison Langley till sajten.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons