Demonstrant: Hon har valt att ignorera oss

Hongkong Artikeln publicerades
Demonstranter i Hongkong.
Foto: Moa Kärnstrand/TT
Demonstranter i Hongkong.

Demonstranterna på Hongkongs gator är måna om att bevara lugnet – men vreden mot polisen och det politiska styret med Carrie Lam i spetsen är stor.

Yee Wo Street är helt igensatt och människorna i demonstrationståget kan inte röra sig ur fläcken. Gatan ligger precis i närheten av Victoriaparken, och demonstranterna har egentligen inte tillstånd att marschera här.

Enligt arrangörernas sociala medier-konton har man beslutat sig för att tåga till Admiralty, öster om Hongkongs myllrande affärsdistrikt Central.

En av de tiotusentals, enligt vissa bedömare hundratusentals, som gått ut på gatan är 24-årige Luke, som tar en paus i ösregnet strax utanför Victoriaparken.

– Carrie Lam bryr sig inte om vad människorna i Hongkong tycker. Hon har valt att ignorera oss, men vi kommer inte låta det fortsätta. Inte heller polisvåldet, säger han till TT:s utsända.

Kom inte in

När han och vännen Ben, också 24 år, kom fram till Victoriaparken insåg de att de inte ens skulle kunna ta sig in. I stället gick de direkt med i marschen, som nu är i rörelse. De tror båda att söndagens protester kommer att bli lugna, trots det stora antalet demonstranter på gatorna.

– De flesta av oss håller med om att det är jätteviktigt att hålla protesterna i dag lugna, säger Ben.

Han hoppas att Hongkongpolisen ser saken på samma sätt, och konstaterar att det är betydligt färre poliser ute i dag än vad det tidigare varit.

"Öga för öga"

Marschen anordnas av Civil Human Rights Front (CHRF), som har en lång tradition av att lyckas ordna lugna protester. Demonstranterna ropar bland annat slagord som ungefär kan översättas med "öga för öga", med adress Carrie Lam.

– Det betyder att hon ska ge ögat tillbaka till tjejen som blev skjuten av polisen och förlorade sitt öga, säger sjuksköterskestudenten Tai, 22.

Andra bär vita ballonger målade som ögon för att visa sin ilska över polisen som anklagas för övervåld.

Vid 18-tiden lokal tid hade en del demonstranter nått området Central, samtidigt som Victoriaparken fortfarande var full av folk. Någon timme senare började området utanför regeringsbyggnaden och den lagstiftande församlingen fyllas av demonstranter. Många av dem har tagit på sig olika former av skydd och bunkrat vatten och produkter för att tvätta ögonen rena från tårgas.