1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Positiv BNP-statistik i brexitskuggan

Storbritanniens ekonomi växer något och landet undviker därmed en recession. Osäkerheten kan dock öka i takt med att datumet för EU-utträdet kryper allt närmare. Om och i så fall hur landet lämnar unionen kommer bli avgörande för brittisk ekonomi, säger en ekonom.
Ekonomi • Publicerad 10 oktober 2019
Trots osäkerheten kring Storbritanniens EU-utträde så växer landets ekonomi, åtminstone sett till den senaste tremånadersperioden. Arkivbild.
Trots osäkerheten kring Storbritanniens EU-utträde så växer landets ekonomi, åtminstone sett till den senaste tremånadersperioden. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Storbritanniens bruttonationalprodukt (BNP) växte med 0,3 procent under juni–augusti jämfört med föregående tremånadersperiod, enligt landets statistikbyrå. Lyftet är det största sedan april i fjol och ekonomer hade i genomsnitt räknat med en blygsam ökning med 0,1 procent.

Framför allt är det en stark servicesektor som bidrar till tillväxtökningen. Sett enbart till augusti så krympte dock BNP med 0,1 procent jämfört med månaden före. Här hade ekonomerna räknat med en oförändrad nivå.

Kunde vart värre

Men även om den färska statistiken kan ge en glimt av hopp i annars osäkra ekonomiska tider är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser, anser Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

– Indikationen är trots allt en svag utveckling för brittisk ekonomi. Man lyckas förvisso undvika en teknisk recession med nedgång två kvartal i rad, men vi ser också hur ekonomi har bromsat in.

Hon framhåller dock att det kunde varit värre. Flera signaler tyder på en nedgång i världsekonomin, bland annat finns det indikationer på recession i USA.

Tror på avtal

Men den största osäkerheten utgör ändå brexit. Med tre veckor kvar till det tilltänkta brittiska EU-utträdet är utgången fortfarande oviss. Tonen mellan EU och Storbritannien har hårdnat den senaste tiden och ingen av parterna verkar vilja visa sig som förlorare när slutförhandlingarna snart påbörjas.

Annika Winsth tror trots allt att förhandlingarna kommer att resultera i ett avtal, vilket skulle vara det bästa alternativet.

– Det finns de ekonomer som tror att en hård brexit skulle leda till en tio år lång recession för Storbritannien. Får man till ett avtal borde man däremot kunna fortsätta hyfsat normalt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.