Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Borgerliga skriver inte på försvarsrapport

Försvarsberedningen har spruckit. De borgerliga partierna tänker inte skriva under slutrapporten efter bråk om pengar med S och försvarsministern.
S vill för närvarande inte ställa sig bakom beredningens belopp på 84 miljarder till det framtida försvaret, och försvarsministern tänker inte ändra sig.
Politik • Publicerad 10 maj 2019
De borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen.
De borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen.Foto: Naina Helén Jåma/TT

I en skriftlig kommentar säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) att hans besked om att det är för tidigt att binda sig för en viss ekonomisk nivå kvarstår.

Först när Försvarsmakten och Försvarets materielverk har gjort en ekonomisk analys av beredningens förslag, som ska presenteras den 14 maj, är han beredd att sätta ner foten om totalförsvarets ekonomiska ramar efter 2021.

Annons

Enligt försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) fortsätter arbetet i beredningen trots de borgerligas avståndstagande från slutrapporten.

– Vi arbetar de kommande dagarna och avser att vara färdiga på tisdag, sade von Sydow efter ett möte i beredningen, där samtliga åtta riksdagspartier har försökt enas om försvarets inriktning och ekonomi för åren efter 2021.

På en pressträff tidigare under dagen med de fyra borgerliga partierna att de inte tänker skriva under slutrapporten.

– Vi fyra är överens om minst 84 miljarder till förvaret 2025, vilket innebär 1,5 procent, sade Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark och tillade att S har gett besked om att de inte stödjer det.

Efterlyser besked

– Därmed står Socialdemokraterna inte bakom försvarsberedningens förslag, sade Wallmark.

Flera av hans borgerliga kollegor och Moderatledaren Ulf Kristersson efterlyser ett besked från statsministern om var S egentligen står.

– De drar sig undan hela ambitionen att göra en överenskommelse om att stärka försvaret, säger Ulf Kristersson..

I en intervju med TT, DN och SvD på torsdagen sade försvarsministern att han vill och S inte vill binda sig redan nu för ett visst antal miljarder, och än mindre för en specifik andel av BNP för försvaret. Först om ett halvår, tidigast, skulle han och S vara redo att prata nivå.

För syns skull

Daniel Bäckström (C) anser att S backar från en tidigare linje om att vara med på de nivåer som beredningen diskuterar.

Kristdemokraternas företrädare, Mikael Oscarsson, säger att han inte tänker låna ut KD:s namn till en rapport som inte tydligt, i sin helhet och med stöd av regeringspartiet S, sätter ned foten om nivån.

Annons

Sverigedemokraternas företrädare Roger Richthoff anser att allianspartierna är oseriösa och bråkar för syns skull. Slutrapporten talar om 84 miljarder och 1,5 procent av BNP, samt ytterligare några miljarder och någon tiondel om civilförsvar räknas in. Att S i en bilaga sedan säger att de inte vill binda sig nu spelar ingen roll, anser han.

– Vi är ju överens om att driva det här, Alliansen och Sverigedemokraterna. Oavsett vad Socialdemokraterna säger så kommer ju vi att lägga motioner och hänvisa till rapporten., säger Richthoff vars parti tänker skriva på.

Han påminner om att det också finns majoritet i riksdagen för de nivåer som Allianspartierna vill ha, med SD.

Konstruktiv anda

Liberalernas Allan Widman säger att S och dess ordförande i beredningen till nyligen verkade ha uppbackning från regeringen för samma nivåer som de borgerliga.

Källor i regeringskansliet sade häromdagen till TT att det vore oklokt att binda sig för en nivå nu för ett förslag som ska fram om något år. Det finns också stora behov på andra områden, till exempel inom välfärden, som måste vägas mot försvarsmiljarder och andra poster.

De borgerligas ansvar

Vänsterpartiet anser försvarsanslagen ska upp rejält men att summan 84 miljarder kronor är orealistiskt hög nivå redan till 2025.

– Det här bekymret som uppstått med pengarna är de borgerliga partierna direkt ansvariga för, de har tävlat om att sänka skatterna för dem som tjänar mest och nu räcker pengarna varken till försvaret eller till välfärden, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och gör klart att V stannar i beredningen.

Owe Nilsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons