1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Berglund nia efter kenyansk uppvisning

Kalle Berglund blev historisk när han sprang VM-final på 1 500 meter.
Väl där kände han sig sliten – men sprang trots allt in på ny svensk rekordtid.
Friidrott • Publicerad 6 oktober 2019
Kalle Berglund kom nia i finalen på 1|500 meter i VM.
Kalle Berglund kom nia i finalen på 1|500 meter i VM.Foto: Jessica Gow/TT

Kalle Berglund såg ganska missnöjd ut efteråt, och det lät nästan som att han försökte övertyga sig själv när han sa:

– Jag kan inte vara missnöjd med det här VM:et, jag kan inte det.

Och det kan han nog inte vara.

– Men jag ville mer, jag ville springa fortare. Men om ett par dagar kan jag nog tänka tillbaka och känna att jag gjorde det bra och visade att jag är en av de bästa i världen på att springa 1 500 meter. Jag har haft det på känn hela sommaren, att jag haft något bra på gång, säger han.

"Bästa form"

Den 23-åriga Spårvägenlöparen har sprungit på sin maxkapacitet i både försök och semifinal. Han blev förutom den första svenska herrlöparen att springa VM-final även den första sedan Dan Waern på OS 1960 att springa en global mästerskapsfinal på distansen.

Nog ska han vara nöjd.

– Och att jag får ut det här på VM. Jag har varit som bäst när det gäller. Haft min bästa form. Det är bra.

Kenyansk uppvisning

Guldet tog kenyanen Timothy Cheruiyot hand om efter en mäktig solouppvisning. Cheruiyot, som varit klart snabbast under hela året, skapade en lucka till resten av fältet tidigt och höll den hela vägen till han korsade mållinjen på 3.29,26. Taoufik Makhloufi, Algeriet, tog silver på 3.31,38 och Marcin Lewandowski, Polen, kom in strax bakom.

Kalle Berglund låg längst bak i fältet under nästan hela loppet, men tog sig de sista 200 meterna förbi tre löpare. Inför finalen sa Berglund till sin tränare att "det spritter direkt inte i benen". Trots det sprang han på ny svensk rekordtid, 3.33,70.

– Jag visste att det skulle gå snabbt. Men mitt mål är alltid att jag ska göra mitt bästa, då kan jag känna mig stolt. Det var tungt i dag. Jag ville lite mer men det fanns inte krafter helt enkelt.

Ingebrigtsen besviken fyra

Nu hoppas Berglund att han får springa fler stora galalopp under säsongen, något han saknat att göra under året.

– Mitt problem har varit att jag varit i bra form men inte har fått chansen att springa Diamond League. Nu hoppas jag att jag ska komma med direkt från start, med den här tiden, säger han.

Även norrmannen Jakob Ingebrigtsen, som var med i förhandssnacket som en av favoriterna, blev utan medalj. Den 19-åriga supertalangen slutade fyra. Han var ordentligt besviken på sig själv efteråt:

– Det känns fruktansvärt. Det råder ingen tvekan om att jag underpresterade i det här mästerskapet. Det var hopplöst och dåligt och tragiskt och bedrövligt från min sida, säger han.

Att hänga med i Cheruiyots tempo från början var det aldrig tal om:

– Det är inte magi jag sysslar med.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.