1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Banksy har öppnat butik i London

Kultur • Publicerad 2 oktober 2019
Bland föremålen finns en uppstoppad variant av Frosty the Tiger, känd från flingpaket.
Bland föremålen finns en uppstoppad variant av Frosty the Tiger, känd från flingpaket.Foto: PETER NICHOLLS/Reuters/TT

Helt plötsligt var den bara där, som så ofta med Banksys verk. I en gammal mattbutik i Croydon i London går det att beskåda ett antal verk av den hemlighetsfulla konstnären.

Bland tingen som går att beskåda genom skyltfönstren finns fling-tigern Frosty som golvmatta, tamburmattor gjorda av flytvästar som samlats ihop längs stränder vid Medelhavet, och den skottsäkra väst med brittiska flaggan som rapparen Stormzy bar vid ett framträdande på Glastonbury-festivalen.

är bakgrunden till butiken att ett gratulationskortsföretag försökt slå mynt av Banksys konst. För att förhindra detta känner sig konstnären själv tvingad att ta sitt varumärke i besittning via kommersiell verksamhet.

"Ibland går du till jobbet och det är svårt att veta vad du ska måla, men under de senaste månaderna har jag gjort saker vars enda syfte är att uppfylla varumärkeskategorier enligt EU-lagstiftningen. Det är inte en särskilt sexig musa”, säger Banksy i ett uttalande.

Butiken kommer dock aldrig att slå upp sina dörrar, utan föremålen som visas går bara att köpa via nätet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.