1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Använt idrottare som laboratoriedjur"

Friidrott • Publicerad 2 oktober 2019
Alberto Salazar. Arkivbild.
Alberto Salazar. Arkivbild.Foto: Kin Cheung

Stjärntränaren Alberto Salazar, som har stängts av i fyra år för dopning, ska ha använt sina idrottare som "laboratoriedjur".

Det säger Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsorganisationen Usada.

– En idrottare fick till och med höra att hon behövde medicineras för myom, trots att hon inte hade det, säger han till tyska ZDF.

– De ljög för idrottarna och gjorde medicinska experiment på dem.

– Man måste förstå att idrottarna aldrig visste vad som pågick, vad de fick för något. Vilka doser eller om metoderna var förbjudna eller inte. De visste inte.

Efter många års utredning av Salazar beslutade Usada i går – mitt under pågående VM – att stänga av friidrottstränaren. Även Jeffrey Brown, som jobbade som endokrinolog (specialist på kroppens hormoner) och fysioterapeut vid Oregoncentret stängs av i fyra år.

Alberto Salazar förnekar att han använt dopning på sina idrottare och har sagt att han kommer att överklaga avstängningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.