Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Folkmordsåtal i ICC väntar Sudans al-Bashir

Sudans tidigare härskare Omar al-Bashir ska överlämnas till Internationella brottmålsdomstolen (ICC).
Beslutet har fattats av landets övergångsstyre.
Sudan • Publicerad 11 februari 2020
Sudans avsatte president Omar al-Bashir. Arkivbild.
Sudans avsatte president Omar al-Bashir. Arkivbild.Foto: AP/TT

Beskedet om ett utlämnande av al-Bashir, anklagad för folkmord i Darfur, kom som en stor överraskning.

– Vi har kommit överens om att samtliga som är efterlysta ska ställas inför ICC. Det vill jag vara tydlig med, säger Sudanstyrets talesperson Mohammad Hassan al-Taysh enligt brittiska BBC.

Annons

– Rättvisa kan inte skipas om vi inte läker våra sår.

Den enväldige tidigare presidenten Omar al-Bashir, som avsattes efter månader av folkliga protester i fjol, är efterlyst av ICC för krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord. al-Bashir avtjänar nu ett tvåårigt straff på en anstalt i Sudan för korruption.

Läka sår

Beslutet fattades sedan övergångsstyret i Sudan och rebellgrupper i den oroliga Darfurregionen mötts i Sydsudans huvudstad Juba för att diskutera om de individer som är efterlysta av ICC ska ställas inför rätta, uppger informationsminister Faisal Salih för nyhetsbyrån Reuters.

ICC har ännu inte kommenterat saken.

– Det visar på en mogen politisk insikt av övergångsstyret i Sudan. Nu gäller det har kraft att stå emot andra länder som inte vill se den här utvecklingen, säger Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt.

– al-Bashir har tidigare klarat sig, trots att han bland annat har rest utomlands (när han var president). Flera afrikanska länder anser att ICC är diskriminerande mot länder i Afrika, det har vuxit fram en proteströrelse mot ICC där, säger Bring.

Brott i Darfur

al-Bashir anklagas för brott Darfurområdet. Konflikten i västra Sudan flammade upp 2003 när rebeller med huvudsakligen icke-arabiskt ursprung gjorde uppror mot den arabiskt dominerade centralmakten i Khartum. Regimen svarade med stora militära insatser och massivt stöd till miliser i regionen.

Enligt FN har cirka 300 000 människor dött till följd av Darfurkonflikten, medan Sudan tidigare har angivit ett avsevärt lägreantal tal – 10 000 dödsoffer.

Omar al-Bashir, som tidigare kallat anklagelserna mot honom för en konspriration, kommer att vägra samarbeta med ICC.

– Det är en politisk domstol, säger hans advokat till Reuters.

Annons

– Det är trams. Det är en kommentar som man får räkna med från sådana personer, säger ambassadör Corell som organiserade arbetet tillsammans med FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan för att skapa ICC.

Gläds åt beskedet

Domstolen blev verklighet genom Romstadgan 1998. Corell gläds åt beskedet att al-Bashir ställs inför rätta.

– Jag och Kofi Annan diskuterade mycket om detta, att även stats- och regeringschefer ska kunna ställas inför rätta. Det ska även ha ett avskräckande syfte, säger Corell.

ICC har utöver Omar al-Bashir åtalat flera personer med kopplingar till den forna presidenten för brott i Darfur.

76-årige al-Bashir tog makten i Sudan via en kupp 1989.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons