1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Åklagaren: Fängelse för hets mot folkgrupp

Tre till fem månaders fängelse.
Det yrkar kammaråklagaren Jonas Martinsson för de femton personer som står åtalade för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i samband med NMR:s demonstration vid Bokmässan i Göteborg 2017.
Brott • Publicerad 8 oktober 2019
"Det kan finnas intresse att driva det här vidare, men det beror kanske på vad tingsrätten skriver i sin kommande dom. Men det är klart att jag har tänkt i banorna att det här skulle kunna gå hela vägen till Högsta domstolen", säger kammaråklagare Jonas Martinsson till TT.
"Det kan finnas intresse att driva det här vidare, men det beror kanske på vad tingsrätten skriver i sin kommande dom. Men det är klart att jag har tänkt i banorna att det här skulle kunna gå hela vägen till Högsta domstolen", säger kammaråklagare Jonas Martinsson till TT.Foto: Adam Ihse/TT

När rättegången i Göteborgs tingsrätt mot de femton personer som deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration i samband med bokmässan gick in i sitt slutskede var det frågan om hets mot folkgrupp som kom att stå i centrum. Av de femton åtalade är fjorton misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till just det brottet.

Åklagaren har i sin slutplädering argumenterat för att symboler, kläder, tal och slagrop sammantaget utgör hets mot folkgrupp.

Korthus som faller

Men försvaret är inte nådig i sin kritik av åklagarens konstruktion.

– Det resonemang som åklagaren bjuder på har inget stöd varken i svensk rättspraxis, eller rättstillämpning från justitiekansler och det är inte hållbart i relation till de mänskliga rättigheter vi har i Sverige utifrån Europakonventionen. Det är som ett korthus som kommer att falla ihop, säger advokat Sargon De Basso, som företräder en av de åtalade till TT.

Oprövat territorium

Åklagaren medger att det handlar om oprövat territorium. Och att åtalet till slut kan skapa ny rättspraxis.

– Det kan finnas intresse att driva det här vidare, men det beror kanske på vad tingsrätten skriver i sin kommande dom. Men det är klart att jag har tänkt i banorna att det här skulle kunna gå hela vägen till Högsta domstolen, säger kammaråklagare Jonas Martinsson till TT.

Sju av de åtalade är också misstänkta för våldsamt upplopp. Samtliga åtalade erkänner att de varit på plats, men nekar till brott.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.