1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

2019 dystert år för flygbranschen

Ekonomi • Publicerad 4 oktober 2019
Indiska Jet Airways är ett av många flygbolag som tvingats lägga ned. Arkivbild
Indiska Jet Airways är ett av många flygbolag som tvingats lägga ned. ArkivbildFoto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Flygbolagsbranschen kämpar i motvind. Under 2019 har 17 aktörer, bland annat indiska Jet Airways, franska Aigle Azur och slovenska Adria, gått i konkurs. Detta är en rekordnotering noterar konsultfirman IBA som samtidigt spår en fortsatt svag utveckling för branschen.

"Det avslutande kvartalet på året brukar innebära flera misslyckanden då norra halvklotet har vinter", kommenterar vd:n Phil Seymour och syftar då på minskat resemönster för den viktiga europeiska marknaden.

Andras misslyckanden blir dock samtidigt konkurrenternas lycka i form av att flygplansflottor tas över. Exempelvis resejätten Thomas Cooks Airbus-plan har nu en spekulant i form av lågprisbolaget Ryanair som planerar att använda dem på de sträckor som trafikeras av österrikiska Lauda, uppköpta av just Ryanair tidigare i år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.