Amatörens succé: "Spelar väldigt bra golf"

Golf Artikeln publicerades
Svenska amatören David Nyfjäll imponerade under den första rundan av Europatourtävlingen Scandinavian Invitation.
Foto: Anders Wiklund/TT
Svenska amatören David Nyfjäll imponerade under den första rundan av Europatourtävlingen Scandinavian Invitation.

I skuggan av de stora svenska golfnamnen på Scandinavian Invitation har en ny talang presenterat sig.

20-årige amatören David Nyfjäll var det stora utropstecknet när han gick runt på 67 slag, tre under par under tävlingens första runda.

Som en del av den svenska trupp som tog hem lag-EM i golf i somras var David Nyfjäll en av tre amatörer som fick chansen att spela Scandinavian Invitation utanför Göteborg – 20-åringens första tävling på Europatouren.

Och han inledde som att han hade bra många fler proffstävlingar under bältet.

Två raka birdies gav vind i seglen direkt och 20-åringen spelade stabilt rakt igenom. Efter sex raka par slog Nyfjäll tre birdies på fyra hål och var helt plötsligt uppe på fem under par, tre slag bakom ledande Wade Ormsby, Australien.

"Bara uppmuntrande"

Runtom på banan fanns flera ledartavlor med Nyfjälls namn nära toppskiktet, och han medger att han slängde ett öga på dem då och då.

– Det är lite tavlor här ute, så är det inte på amatörtävlingar. Det är kul att se att man är uppe och slåss med riktigt bra spelare. Det är bara uppmuntrande, säger Nyfjäll.

TT: Det sätter inga griller i huvudet på dig?

– Nej, det är bara kul. Man ser att man kan spela golf i alla fall.

På näst sista hålet åkte han dock på en snöplig dubbelbogey som degraderade den första rundan från glimrande till väldigt bra. Det blev till slut 67 slag, tre under par och han var preliminärt bäste svensk med flera spelare kvar i tävlingen. Endast Joakim Lagergren med 63 slag var bättre till slut.

– Det är stort tycker jag. Till att börja med är jag bara glad att vara här. Nu gick det bra i dag, och det är ju skönt. Men jag är i bra form och jag kan inte säga att jag är jätteförvånad. Jag spelade bra golf och har gått lågt här tidigare, säger han.

Bättre än Stenson

20-åringen var bland annat två slag bättre än Henrik Stenson, och visade att han på en bra dag kan hålla jämna steg med golfeliten.

– Som golfare vet man att man har dåliga dagar och bra dagar, det är så små marginaler. Spelar jag bra golf och de inte så jättebra golf kan det bli så. Men det är ett skönt kvitto och det visar att man är ganska bra, säger han.

TT: Vad blir utmaningen framöver med – förhoppningsvis – tre rundor kvar?

– Utmaning och utmaning. Det är 18 hål om dagen, vi brukar ofta spela 36 hål om dagen på college så jag är van med mycket golf. Jag ska bara köra vidare på min plan så går det bra, säger han.

Nyfjäll har studerat ett av fyra år på Northwestern University, norr om Chicago. Oavsett framtida golfframgångar så planerar Nyfjäll att göra klart sina år på skolan, där planen är att välja statistik som huvudämne.

– Jag värderar utbildningen ganska högt och tycker det är viktigt att göra klart den. Man kan nästan se det som tre extra år att träna och göra sig förberedd för touren, säger Nyfjäll.

 

Rättelse: I en tidigare version stod det felaktigt att det var en trio som vann lag-EM.

Fakta

Fakta: David Nyfjäll

Född: 26 januari 1999.

Klubb: Upsala Golfklubb.

Skola: Northwestern University.

Aktuell: Amatörgolfare som var ett stort utropstecken under Scandinavian Invitations första runda.

Visa mer...