Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

1700-talsvrak undersöktes av dykare

Historia • Publicerad 24 november 2019
Sju personer deltog i dykningen vid Mastvraket. Bilden är dock tagen i ett helt annat sammanhang. Arkivbild.
Sju personer deltog i dykningen vid Mastvraket. Bilden är dock tagen i ett helt annat sammanhang. Arkivbild.Foto: Elena Becatoros/AP/TT

Det nederländska Mastvraket som ligger på drygt 30 meters djup i Östersjön vid inloppet till Nyköping har undersökts igen.

Vraket upptäcktes på 1990-talet, och det råder dykförbud på grund av dess unika natur. Men länsstyrelsen har gett Oxelösunds dykarklubb tillstånd att gå ned för att dokumentera vraket.

Annons

– Vad vi vet så har ingen dykt där sedan 90-talet. Vår idé har därför varit att försöka se hur vraket ser ut i dag och kanske göra en fotodokumentation av det, säger Urban Mattsson, arkeolog vid Länsstyrelsen Södermanland, till Södermanlands Nyheter.

Inte mycket verkar ha skett sedan fartyget sedan undersöktes. Kritpipor, vinflaskor och husgeråd vittnar om hur sjömännen levde på ett handelsfartyg på 1700-talet.

– Det var en jättespännande upplevelse. Det är ett litet skepp, men välbevarat. Masten stod upp, lasten var kvar och köket var intakt, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, som var med på dykningen, till tidningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons