Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kriget plågar kontakter och drabbar handel

Ukraina är redo för intensifierade ryska attacker i Donbassområdet i öst.
USA:s president Joe Biden har försökt få Indiens premiärminister Narendra Modi att fördöma den ryska invasionen.
Kriget kan komma att nästan halvera den globala tillväxten i handel i år, enligt WTO.
Ukraina • Publicerad 11 april 2022
Människor köar för mat vid en kyrka i Borodyanka på söndagen.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro.Foto: Johan Hallnäs/TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj konstaterade i sitt nattliga tal att ännu en vecka av krig var till ända.

Han befarar ytterligare en svår vecka och fortsätter ansträngningarna med att samla stöd från västvärlden. På söndagen släpptes nya bilder från satellitbolaget Maxar, tagna den 8 april, som visar en 13 kilometer lång militärkolonn rulla söderut genom östra Ukraina. På bilderna ses bepansrade militärfordon och lastbilar som drar artilleri efter sig.

Annons

– Ryska styrkor kommer att röra sig mot ännu större insatser i östra delarna av vårt land. De kan komma att använda ännu fler robotar mot oss eller ännu fler bomber. Men vi förbereder oss för deras agerande, säger Zelenskyj.

Den bilden bekräftas av Vadym Denysenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister. Han påpekar att kriget är i ett annat skede nu än vid invasionens inledning.

– Från min synvinkel har den stora offensiven (i östra Ukraina) redan inletts, säger han till ukrainsk tv enligt CNN.

Enligt Pentagons talesperson John Kirby har dock ingen rysk offensiv mot östra Ukraina inletts ännu. Men förflyttningar och ett förnyat fokus på Donbass pågår.

Modi möter Biden

De ryska angreppen i Ukraina var huvudtemat på ett digitalt toppmöte mellan USA:s president Joe Biden och Indiens premiärminister Narendra Modi. USA är kritiskt till att Indien inte fördömt de ryska angreppen.

Indien valde att inte rösta för förslaget att utesluta Ryssland ur FN:s människorättsråd i förra veckan. New Delhi har också hållit sig till försiktiga uttalanden om den viktiga handelspartnern Ryssland.

Biden öppnade därför med att betona de nära banden mellan USA och Indien, vilket inkluderar "nära konsultationer om hur vi ska bemöta de destabiliserande effekter som det ryska kriget innebär", skriver AP.

Modi i sin tur sade att läget i Ukraina är "oroande" och fördömde dödandet av civila. Vita huset kunde dock efter mötet inte säga om Indien stod bakom USA i att helt och hållet fördöma invasionen, utan sade att det i slutändan är ett beslut för Modis regering.

Fortsatta evakueringar

Utöver kriget diskuterades enligt Vita huset försök att mildra krigets destabiliserande effekt på den globala livsmedels- och varumarknaden. Frågan är akut då världshandelsorganisationen WTO på måndagen varnade för att tillväxten inom världshandel kan komma att halveras och att kriget får allvarliga konsekvenser för många länders bruttonationalprodukt.

Försöken att evakuera civila fortsatte på måndagen. Enligt ukrainska myndigheter upprättades nio humanitära korridorer under dagen för att göra det möjligt för civila att fly från de krigshärjade områdena i östra Ukraina.

Hittills har omkring 2 800 civila lyckats fly från landets östra regioner, uppger vice premiärminister Iryna Veresjtjuk.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons