Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland anklagas för krigsbrott efter reträtt

Gator kantas med lik efter den ryska reträtten från Kievregionen.
En massgrav med 57 kroppar uppges ha hittats i staden Butja nära huvudstaden.
Ryska attacker intensifieras i södra Ukraina. I Odessa har ett oljeraffinaderi bombats.
Ukraina • Publicerad 3 april 2022
Ukrainsk militär i staden Butja efter den ryska reträtten. Ryssland anklagas för krigsbrott efter att döda civila hittats på gatorna.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Rökpelare syns över hamnstaden Odessa efter en rysk attack mot den strategiskt viktiga staden.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Förödelse, massakrer av civila och spår av krigsbrott är vad de ryska styrkorna lämnar efter sig i områdena kring Kiev.

En ny massgrav med 57 personer har upptäckts i hårt drabbade Butja, enligt en ukrainsk tjänsteman.

Annons

– Här är en lång grav grävd, 57 personer var begravda här, säger Serhii Kaplytjnij, som identifierar sig som ansvarig för chef för räddningstjänsten i Butja till AFP:s reporter på söndagen. Massgraven ligger bakom en kyrka i centrum av staden.

På lördagen bekräftade borgmästaren massakrer.

– Alla dessa människor har blivit skjutna, sade Butjas borgmästare Anatolij Fedoruk till AFP och tillade att 280 andra döda har begravts i massgravar, grävda av ukrainska myndigheter, i staden.

Sergij Nikiforov, pressekreterare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, säger i en intervju med BBC att det ser ut som krigsbrott.

– Vi har hittat massgravar. Vi har hittat människor med händer och ben bundna och med skott, kulhål, i deras bakhuvuden, säger han.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger att det är en "avsiktlig massaker" och uppmanar G7-länderna att omedelbart införa kraftiga sanktioner.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger till CNN att de ryska dåden är "helt oacceptabla":

– Det här är en grymhet mot civila som vi inte har sett i Europa på årtionden, det är fruktansvärt.

Möjliga krigsbrott

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss säger att hon är "chockerad över hemskheterna i Butja och andra städer i Ukraina".

– Vi kommer inte att tillåta Ryssland att försöka mörklägga sin inblandning i dessa grymheter genom cynisk desinformation, säger hon.

Annons

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att de har dokumenterat möjliga krigsbrott utförda av ryska soldater i städerna Tjernihiv, Charkiv och Kiev, däribland våldtäkter och summarisk avrättningar.

EU:s rådsordförande Charles Michel säger att unionen hjälper Ukraina och frivilligorganisationer att samla in bevis som kan användas i internationella domstolar. Den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har redan sedan tidigare inlett en utredning om eventuella krigsbrott i Ukraina.

Ukrainas president har också anklagat den ryska soldater för att placera ut minor i samband med trupptillbakadragandet från norra Ukraina.

Oljeraffinaderi bombat

Den ryska invasionen intensifieras istället i östra och södra Ukraina. Inriktningen på våldsamheterna ser ut att inriktas på den viktiga storstaden Odessa. Hamnstaden har drabbats av en serie kraftiga explosioner.

"Odessa attackerades från luften. Några raketer sköts ner av luftvärnet", skriver stadsfullmäktige i ett kort uttalande på Telegram.

Enligt Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, har ett oljeraffinaderi och tre bränsleförråd attackerats med raketer från stridsflyg och militärfartyg.

– Den ryska federationens försvarsmakt fortsätter den speciella militära operationen i Ukraina, säger Konasjenkov enligt nyhetsbyrån Interfax.

En talesperson för Ukrainas militär säger att det inte finns några uppgifter om skadade i attacken, rapporterar BBC. Däremot ska viktig infrastruktur ha skadats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons