Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland deporterar inför Ukrainas motoffensiv

Ryssland förflyttar invånare i ockuperade områden i östra Ukraina. I Cherson förbereder rysk militär en ukrainsk motoffensiv för att återta brutalt ockuperade områden.,
Den mäktiga G7-gruppens utrikesministrar ger unisont stöd till Kiev under ett möte i Tyskland.
Ukraina • Publicerad 4 november 2022
Ukrainska brandmän kämpar mot lågorna efter en rysk robotattack mot ett kraftverk i Charkiv den 11 september.
Ukrainska brandmän kämpar mot lågorna efter en rysk robotattack mot ett kraftverk i Charkiv den 11 september.Foto: Kostiantyn Liberov/AP/TT
G7-ländernas utrikesministrar möts i Münster i Tyskland.
G7-ländernas utrikesministrar möts i Münster i Tyskland.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Moskvas order om att förflytta civila från regionen Cherson intensifierades på fredagen. President Vladimir Putin sade att invånare måste "avlägsnas" från farliga områden.

Den av Moskva tillsatte ledaren i Cherson, Kirill Stremousov, uppgavs ha utlyst totalt utegångsförbud under minst ett dygn. Men någon timme senare drogs utegångsförbudet tillbaka, skriver AFP.

Annons

"Det finns inget som inskränker vardagslivet i staden Cherson", skriver Stremousov på Telegram sedan det tidigare budskapet redigerats bort.

Korsar floden Dnepr

De ryska utspelen görs när Ukrainas motoffensiv mot de ockuperade områdena i regionen Cherson verkar växa i styrka.

Rysk militär säger att 5 000 civila får hjälp att ledas över Dneprfloden varje dag, till flodens östra bank. Men Kiev hävdar att rysk armé deporterar eller tvångsförflyttar invånare till ryskkontrollerade områden. Dessutom verkar rysk militär planera att göra staden Cherson till en ren militär befästning inför en ukrainsk motoffensiv.

President Putin har även undertecknat en ny lag som gör det möjligt för regimen att kalla in ryssar som begått grova brott till landets militär, skriver den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Den nya lagen som ska förstärka militären gör dock undantag för vissa brottstyper och omfattar exempelvis inte personer dömda för förräderi, spionage, terrorbrott eller sexuella övergrepp mot barn.

Löften om återuppbyggnad

Stödet till Ukraina var entydigt när G7-ländernas utrikesministrar möttes i tyska staden Münster på fredagen. I ett gemensamt utspel fördömde G7-länderna "rysk kärnvapenretorik" och enades om att "koordinera insatser" för att bygga upp Ukrainas infrastruktur.

Beskedet från länder – ordförandelandet Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritannien, Japan, Kanada och USA – kom i samband med fortsatt förödelse av civila mål och viktig infrastruktur.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade att 4,5 miljoner ukrainare saknade el natten till fredagen. En tredjedel av landets kraftverk har förstörts i ryska attacker under loppet av en månad.

– De kan inte besegra Ukraina på slagfältet, så de försöker bryta ner vårt folk så här, sade Zelenskyj.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons