Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ytterligare tre dödade på Västbanken

Fler palestinier har dödats i israeliska räder på Västbanken som följer på de senaste veckornas blodiga dåd i Israel.
Två unga palestinier dödades på torsdagsmorgonen. En 45-åring har avlidit av skottskador han fick på onsdagen.
Mellanöstern • Publicerad 14 april 2022
En israelisk polis vid en gränsstation mellan Betlehem och Jerusalem. Bilden är tagen den 8 april.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Israeliska soldater gick för sjätte dagen i rad in i den ockuperade Västbanken, i vad som beskrivs som åtgärder för kontraterrorism. Under de senaste tre veckorna har 14 människor dödats på israeliskt territorium i fyra skilda dåd av palestinska gärningsmän.

På torsdagsmorgonen uppstod en konfrontation mellan soldater och en folksamling i byn Kafr Dan.

Annons

Två ungdomar dog "av skador de ådrog sig i en israelisk attack" i Jenin-distriktet, enligt den palestinska vårdmyndigheten. Enligt den israeliska armén gick tiotals personer till våldsamt angrepp, bland annat med beskjutning och hemgjorda brandbomber, varpå soldaterna sköt skarpt tillbaka.

Siktar på stort läger

I Jenin finns ett flyktingläger där flera väpnade islamistgrupper har skapat sig ett fäste. De israeliska styrkorna söker efter närstående till den 28-årige man som sköt ihjäl tre personer på en bar i Tel Aviv för en vecka sedan. 28-åringen dödades själv i samband med dådet och har hyllats som en hjälte av människor i sina hemtrakter.

Senare på torsdagen meddelades från palestinskt håll att en 45-årig sexbarnsfar också avlidit av skottskador. Mannen uppges ha blivit "livshotande skadad av israeliska kulor" i orten Beita, söder om Nablus, på onsdagen.

Drygt 20 palestinier har dödats i den våldsspiral som tog fart för drygt tre veckor sedan, flera av dem vid dåd de själva utförde eller i drabbningar med israeliska soldater. Ett dödsoffer var en obeväpnad medelålders kvinna och en annan en manlig advokat som verkar ha råkat köra bil in i ett område där det pågick drabbningar.

Fler än 200 palestinier har blivit gripna under samma period, enligt en palestinsk organisation som för protokoll över det.

"För dödandets skull"

Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh anklagade i onsdags israeliska soldater för att "döda för dödandets skull . . . utan minsta hänsyn till internationell lag".

Den israeliske premiärministern Naftali Bennett har gett militären fria händer att att "bekämpa terror" på Västbanken, som Israel har ockuperat sedan sexdagarskriget 1967.

Israels säkerhetsminister Omer Bar-Lev besökte under torsdagen gränsbarriären mot Västbanken, som håller på att förstärkas. I samband med det argumenterade han för att de väpnade gruppernas aktivitet i flyktinglägret i Jenin måste bekämpas, eftersom den annars kan "spridas överallt".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons