Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ytterligare stridspiloter lämnar

Försvar • Publicerad 13 november 2022
Många av Sveriges Gripenpiloter är så missnöjda med sina arbetsvillkor att de tagit tjänstledigt för att studera till andra yrken. Arkivbild.
Många av Sveriges Gripenpiloter är så missnöjda med sina arbetsvillkor att de tagit tjänstledigt för att studera till andra yrken. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I våras begärde ett 30-tal stridspiloter tjänstledigt till hösten. Två har återvänt till flygvapnet. Men samtidigt har ytterligare ett 20-tal piloter begärt studieledigt från Försvarsmakten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Bakgrunden är missnöje med löner, arbetsvillkor och ett nytt pensionsavtal.

Annons

Riksdagens utredningstjänst har på uppdrag av riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) undersökt lönenivåerna. Utredningen visar att stridspiloterna har över 20 000 kronor mindre i månadslön än exempelvis piloterna vid Sjöfartsverket och Kustbevakningen.

Det finns en oro att pilotbristen ska äventyra Sveriges säkerhet. Oscarsson vill nu kalla flygvapnet till försvarsutskottet.

– Med tanke på att det är krig i Europa och att vi behöver få fler piloter, inte färre, känns det angeläget att få en uppdatering hur flygvapnet tänker lösa det här, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons