Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Yonhap: Nordkorea avfyrar robot mot Japanska havet

Nordkorea har avfyrat en ballistisk robot mot Japanska havet, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap och hänvisar till uppgifter från landets militära befälhavare.
Nordkorea • Publicerad 18 juli 2023
En tv-bild på den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un i samband med att en ballistisk långdistansrobot avfyrades tidigare i juli. Arkivbild.
En tv-bild på den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un i samband med att en ballistisk långdistansrobot avfyrades tidigare i juli. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Avfyrningen av vapnet kommer i ett läge där Seoul och Washington kraftigt pumpat upp sitt försvarssamarbete och spänningen mellan Nord- och Sydkorea ökat.

Tidigare i år meddelade Washington att en kärnvapenbestyckad ubåt ska anlöpa en sydkoreansk hamn, utan att då närmare specificera tidpunkten.

Annons

Men en grupp (Nuclear Consultative Group) som då bildades mellan länderna för att behandla kärnvapenfrågor höll sitt första möte på tisdagen. Då meddelades också att för första gången sedan 1981 har en kärnvapenbestyckad amerikansk ubåt anlöpt hamnen i Busan.

Den sydkoreanska militären rapporteras fortfarande analysera vad det var för slags robot som det rörde sig om under tisdagen.

Enligt den japanska kustbevakningen kan det ha rört sig om två robotar, skriver den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

För mindre än en vecka sedan avfyrade Nordkorea en ballistisk långdistansrobot mot samma havsområde. Den avskjutningen övervakades av den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un personligen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons