GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ygeman rasar: Vill SD införa sharialagar?

SD:s förslag om kollektiv bestraffning när en i familjen begår brott hör inte hemma i en rättsstat som Sverige, säger integrationsminister Anders Ygeman (S).
Även Centerpartiet och Liberalerna reagerar kraftigt.
Politik • Publicerad 22 april 2022
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte på torsdagen Skäggetorp i Linköping, ett av de områden där våldsamma upplopp bröt ut under påskhelgen.

Han hade med sig en lista med åtgärder, som att en hel familjs uppehållstillstånd ska kunna återkallas om någon i familjen ägnar sig åt allvarlig brottslighet. Ett exceptionellt förslag, enligt Åkesson själv, men som måste utredas.

SD vill även kunna dra in sociala rättigheter, som bidrag, för föräldrar vars barn begår brott. Personer som "uppvisar brister i sina förpliktelser gentemot det svenska samhället eller utgör särskild risk" ska också kunna utvisas för en "asocial livsstil", utan att de dömts för brott.

Riktar sig till M

Reaktionerna på förslagen är kraftiga. Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S):

– Det är en kollektiv bestraffning som vi inte har i det svenska rättssystemet eller det västerländska. Det finns i sharialagar, det fanns i Tyskland under 30- och 40-talet. Det är den typen av rättssystem de hämtar inspiration från.

Ministern ifrågasätter också om det verkligen är förslag SD vill genomföra, eller om det snarare är något man lägger fram för att verka tuff i debatten.

– Frågan måste gå till Ulf Kristersson, som vill bilda regering med det här regeringsunderlaget, är han beredd att bryta med svensk och västeuropeisk rättstradition och införa kollektiv bestraffning i svensk lagstiftning?

TT: Tror du att Moderaterna skulle acceptera det här?

– Nej, å andra sådan sidan har jag inte trott det om andra saker tidigare. Så det är väl upp till Kristersson att svara på det.

TT har sökt Moderaterna, som avböjer att kommentera, och Kristdemokraterna, som också är tänkta att ingå i regeringsunderlaget. KD har inte återkommit.

"Avskyvärda förslag"

Lagar som drabbar de som gör rätt för sig i Vivalla, Skäggetorp eller Rinkeby, i stället för våldsverkarna, riskerar att vända fler människor mot polisen, enligt Anders Ygeman.

– Det vi ska göra är tvärtom. Vi ska återställa ordning och trygghet i de här områdena och bura in våldsverkarna, säger han.

Även Liberalerna och Centerpartiet reagerar kraftigt på Sverigedemokraternas förslag.

– Det strider mot demokratiska principer som den svenska grundlagen bygger på. Det är något Liberalerna aldrig någonsin kommer att acceptera. Det här är antiliberal politik, politik som liknar de länder vi tar avstånd ifrån – ickedemokratier, säger Robert Hannah, Liberalernas integrationstalesperson.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato:

– Det finns ett par förslag här som är avskyvärda i mitt perspektiv att se på saken. Det visar ju gång på gång och återigen att Sverigedemokraterna har en människosyn som ingen annan, säger han till SVT Nyheter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.