Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

WHO: Nära 26 miljoner påverkade av jordbävning

Nära 26 miljoner människor påverkas av jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien, uppger WHO.
Organisationen varnar för att hjälparbetet försvåras av att många sjukhus skadats.
Turkiet/Syrien • Publicerad 11 februari 2023
Hjälpbehovet är enormt efter jordbävningen, konstaterar Världshälsoorganisationen WHO. I Harem i syriska Idlib har hjälparbetare satt upp tält för de drabbade.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Det handlar om 15 miljoner människor i Turkiet och nästan 11 miljoner i Syrien. Över 5 miljoner bedöms vara särskilt utsatta, däribland runt 350 000 äldre och mer än 1,4 miljoner barn.

Hittills har över 25 000 bekräftats döda.

Annons

Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s uppskattning har drygt 4 000 byggnader kollapsat i Turkiet till följd av skalven och 15 sjukhus har skadats. I Syrien uppskattas 20 sjukvårdsanläggningar, varav fyra sjukhus, ha fått skador.

En konsekvens är stora svårigheter att hjälpa de tiotusentals människor som skadats i katastrofen.

WHO konstaterar att det framöver kommer att krävas stora resurser för att inte bara upprätthålla akut sjukvård utan också klara grundläggande vård, rehabilitering, psykiatrisk vård och för att förhindra smittspridning.

Bedömningen är att det krävs 42,8 miljoner dollar, motsvarande cirka 450 miljoner kronor, för att tillgodose de omedelbara sjukvårdsbehoven.

Organisationen har under torsdagen och fredagen flugit in 37 ton sjukvårdsutrustning till Turkiet och 35 ton till Syrien – och mer är på väg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons