Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

WHO: Ingen pandemi – ännu

Det nya coronaviruset fortsätter spridas i världen trots omfattande åtgärder i många länder.
Men än så längre rör det sig inte om en pandemi, konstaterar Världshälsoorganisationen WHO.
Virus (TT-Reuters-AFP) • Publicerad 4 februari 2020
Människor evakueras från Wuhans internationella flygplats.
Människor evakueras från Wuhans internationella flygplats.Foto: Arek Rataj/AP/TT

Rapporter om nya fall av sjukdomen kommer hela tiden. Viruset har spridits till fler än 24 länder.

WHO klassade i förra veckan virusutbrottet som ett globalt nödläge. Sylvie Briand, chef för WHO:s globala smittskyddsenhet, säger att det inte rör sig om en pandemi ännu. I stället är det en epidemi med smittspridning på olika platser i Kina, framför allt i Hubeiprovinsen. Utanför provinsen är det mer sporadisk smittspridning.

Annons

Antalet smittade av coronaviruset i Kina har nu stigit till över 20 000, enligt uppdaterade siffror från landets hälsomyndighet. De allra flesta befinner sig i Hubeiprovinsen.

För att få bukt med smittan efterlyser Kina mer sjukvårdsmaterial. Myndigheterna i provinser med sammanlagt över 300 miljoner invånare har beordrat samtliga människor där att bära skyddsmasker. Men det råder akut brist på masker och fabriker i landet kan bara få fram runt 20 miljoner masker per dag.

Kina har börjat importera masker från bland annat Europa och USA och enligt utrikesdepartementet har bland annat Sydkorea, Japan, Kazakstan och Ungern donerat sjukvårdsmaterial. Malaysia har levererat 500 000 par handskar.

– För att stoppa spridningen av viruset är det mycket viktigt att sjuka människor bär masker för att undvika att smitta andra, säger Sylvie Briand.

Men om skydden är tillräckliga för att skydda friska människor från att bli smittade är tveksamt. Sylvie Briand säger att de som bär maskerna men inte vidtar andra försiktighetsåtgärder, som att regelbundet tvätta händerna, kan invaggas i en "falsk känsla av säkerhet".

I Singapore har sex nya fall av sjukdomen bekräftats. Totalt har 24 människor i Singapore konstaterats smittade av coronaviruset.

Fyra av de sex som nu har bekräftats sjuka har som första personer smittats i Singapore. De har alla kopplingar till en butik med många kinesiska turister. Men det finns inga bevis på utbredd överföring i Singapore, enligt hälsodepartementet.

Viruset har skördat sitt första offer i Hongkong. Det är en 39-årig man med en underliggande sjukdom som avlidit i sviterna av det nya coronaviruset. Det är det andra dödsfallet i sjukdomen utanför Fastlandskina.

Sedan tidigare har en 44-årig kinesisk man avlidit i sjukdomen i Filippinerna.

Den officiella dödssiffran är uppe i 427, inklusive de två som avlidit utanför Fastlandskina.

Annons

En sydkoreansk kvinna har fått viruset efter ett besök i Thailand, uppger sydkoreanska myndigheter. Hon flög tillbaka till Sydkorea den 19 januari efter att ha rest i landet.

Thailand har hittills bekräftat 25 fall av coronaviruset. I fredags meddelades för första gången att en person insjuknat inom landets gränser.

Macao, världens största centrum för spelande, stänger sina kasinon under två veckor efter att en tionde person där bekräftats smittad.

Flygbolaget SAS meddelade i förra veckan att bolaget ställer in alla flygningar fram till den 9 februari. Nu kommer beskedet att flygstoppet förlängs fram till månadsskiftet.

Foto: Johan Hallnäs/TT
Fakta

Tros ha kommit från djur till människor

Man tror att coronaviruset kommer från djur och har spridits till människor, men än så länge är mycket okänt om hur det sprids. Det kan spridas från människa till människa, men inget hittills pekar på att det är speciellt smittsamt mellan människor.

Symptomen är feber, hosta och andra luftvägssymptom. Inkubationstiden för viruset är 2–14 dygn.

De flesta av patienterna som avlidit hade en annan allvarlig underliggande sjukdom.

Coronaviruset verkar likna influensa både till symptom och spridning. Men medan en ganska stor del av befolkningen är immun mot influensa är ingen immun mot coronaviruset. Man vet ännu inte om de som varit sjuka och tillfrisknat blivit immuna.

Hittills har ett fall konstaterats i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons