Nyheter

WEBB-KLIPP: Så här startar du dagen med yoga

Karlshamn Artikeln publicerades
Rebecka Magnusson visar yogapositionen padmasana ( Lotus/skräddare).
Foto: Stina Pettersson
Rebecka Magnusson visar yogapositionen padmasana ( Lotus/skräddare).

Yoga efter jobbet kan både hjälpa dig att slappna av och att släppa tankarna på jobbet – men redan på morgonen kan du förbereda kroppen med några övningar. Kolla in klippet nedan.

Rebecka Magnusson som driver Liv och lotus fann själv yogan delvis på grund av jobbet.

– Det började med att jag fick en chef på jobbet som jag inte riktigt fungerade med. Jag var tvungen att komma därifrån, berättar hon.

Rebecka flyttade då till Stockholm och utbildade sig inom spa och massage. Då kom hon i kontakt med yogan och började med ashtangayoga.

– Första gången kände jag att detta är vad min kropp har saknat, berättar hon.

Det var 13 år sedan och i dag har hon jobbat med yoga i 10 år. Rebecka började hålla i klasser eftersom det var ont om dem och hon redan hade gått en utbildning i det, som hon egentligen gick för sin egen skull.

– Yoga är inte bara rörelser, det är andning och ett sätt att leva.

Den har fått henne att lära sig mer om både sig själv, djuren och naturen. Hon har lärt känna sin kropp och vad den behöver.

– Yogan har hjälpt mig att ta mig igenom gamla spänningar i kroppen, trauman och att utvecklas.

BILDER: Avslappnande yogaövningar

+ 3
Yogaövningar som får dig att slappna av.

Fakta

Yogaövningar

Yogapositioner att göra för att slappna av efter jobbet

Ta djupa jämna andetag och försök fokusera på varje andetag. Låta tankarna passera som moln, undvik att dyka in i dem. Träna sinnet på att närvara i stunden. Stanna i varje position en till fem minuter.

1. Balasana (Barnet) - Kom ned på knä på golvet. Låt stortårna komma intill varandra och sitt ner på hälarna. Placera knäna ihop, eller bred ut dem till mattans bredd. Modifikation - du kan använda en kudde eller vika en filt i knävecket. Positionen lugnar tankarna och stretchar höft, lår och vrister.

2. Uttana shishosana (Valpen) - Från Barnets position, vandra fram med händerna och sträck fram armarna, lyft rumpan och sittbenen upp mot taket, sänk bröstet och placera pannan eller hakan ner mot golvet. Denna position öppnar upp axlar, skuldror, bröstet och ryggrad, stärker armarna och stillar sinnet.

3. Padmasana ( Lotus/skräddare) - Sitt bekvämt, eventuellt på en kudde så att knäna kan falla ner och ryggen kan vara rak. Vid full lotusposition viker du höger fot upp på vänster lår och sedan vänster fot upp mot höger lår. I denna ställning försöker du fokusera på dina andetag och att lugna sinnet. Samtidigt förbättras smidigheten i höfter, knän och fotleder.

4. Axelrullning - Sitt bekvämt, eventuellt på en kudde så att knäna kan falla ner och ryggen kan vara rak. Rulla axlarna framåt, byt sedan och rulla axlarna bakåt. Låt rörelsen vara långsam och metodisk. Försök känna in varje moment av rörelsen. Denna övning låter dina axlar röra sig genom rörelseomfånget, vilket är bra att göra för att behålla funktionaliteten och rörligheten.

5. Nackstretch ( Rullning + sidostretch) - Sitt bekvämt med rak rygg och slappna av i axlarna. Rulla varsamt på huvudet först åt ena hållet och sedan åt andra. Låt därefter höger öra komma ner mot höger axel med höger hand som en tyngd på huvudet. Sträck ut vänster arm, byt sedan sida. Många spänningar sätter sig i nacke och axlar, att sträcka ut hjälper till att öka blodgenomströmningen i hela nack- och axelområdet.

6. Ardha matsyendrasana (Sittande halv ryggradsrotation) - Sitt på golvet med raka ben, dra sedan upp höger ben med hälen tätt mot sittbenet. Placera höger hand i golvet en fotlängd bakom ryggen och vänster hand eller armbåge på utsidan av höger knä. Förläng i ryggen och vrid åt höger, blicka över höger axeln. Upprepa på andra sidan. Denna position är bra för att skapa rörlighet i ryggraden, vilket leder till ett ökat energiflöde i kroppen. Man sträcker också ut axlar, höfter och nacke samt stimulerar de inre organen.

7. Modifierad gomukhasana (Koansiktet) - Sitt på golvet med rakt vänsterben och böjt högerben. Placera höger fot över vänster ben, dra foten upp mot vänster höft. Låt knäet tynga neråt, luta dig fram och försök slappna av. Upprepa på andra sidan. I denna position öppnar du upp både utsidan av höfter och upp mot sätet, samt baksida ben.

8. Setu bandha sarvangasana (Halvbrygga) - Börja liggande på rygg. Böj på knäna och sätt fötterna i golvet höftbrett isär med hälarna tätt mot sittbenen. Tårna pekar rakt fram. Pressa fötterna ner mot marken, lyft höften och rulla upp kota för kota. Den kan upprepas tre gånger. En bakåtböjning som ger energi, minskar trötthet och öppnar upp i bröst och rygg. Här stimuleras magens inre organ, lungorna och sköldkörteln.

9. Supta baddha konasana (Vilande bunden vidvinkelposition) - Lägg dig på rygg, armarna isär, böjda knän och fotsulor mot varandra. Modifikation - lägg kuddar eller block under knäna. En återhämtande position som reducerar stress och öppnar upp höft, ljumskar och insida lår. I denna position stimuleras även hjärtat och kroppens cirkulation.

10. Viparita karani (Ben mot vägg) - Lägg dig på rygg med rumpan tätt emot en vägg och benen upp mot väggen. Den mest återhämtande positionen av dem alla. Det är en skön position som lugnar nervsystemet, lindrar trötthet i benen, ökar blodcirkulationen, kan lindra mild depression och sömnbesvär.

11. Avsluta gärna din yogastund med en Savasana (vilopositionen - död mans ställning) - Ligg på rygg och blunda. Låt fötterna och armarna falla isär och vänd handflatorna upp mot taket. Låt läpparna vara lite öppna så att käkarna och ansiktet kan slappna av. Vila.

Visa mer...

I dag håller hon i yogaklasser i Karlshamn, Sölvesborg och Kristianstad och de är ofta fullbokade trots att det finns många yogalärare i dag. Rebecka tror att dagens behov av yoga beror på att samhället är tufft.

– Jag tror att vi har tappat oss själva lite.

Hon upplever att de flesta behöver yoga efter jobbet, vare sig du har ett kontorsjobb och sitter mycket, ett stressigt jobb eller ett fysiskt jobb. Det är bra för alla oavsett. Yogapasset kan vara på allt från 15 minuter till en och en halv timme, beroende på hur mycket tid du har.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.