Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

VR-terapi för dömda minskar aggressioner

Samhälle • Publicerad 12 juli 2021
Terapi med hjälp av VR-glasögon kan dämpa brottsdömdas aggressionsproblem. Mannen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild.
Terapi med hjälp av VR-glasögon kan dämpa brottsdömdas aggressionsproblem. Mannen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild.Foto: Charles Krupa/AP/TT

Brottsdömda med aggressionsproblem har i över ett år testat VR-terapi som en ny behandlingsmetod. Och resultaten efter testerna i Borås och Kumla har varit goda, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tanken är att de som dömts ska kunna lära sig att hantera aggressiva impulser i den tredimensionella virtuella värld de upplever med VR-tekniken. Det kan handla om att möta poliser ute i samhället eller att stå i kö.

Annons

Metoden kan nu komma att börja användas på anstalter i hela landet, trots en prislapp på omkring 300 000 kronor för varje anstalt.

– Man ser både en beteendeförändring och en förändring i hur personen faktiskt tänker, resonerar och vilka värderingar man har, säger David Ivarsson, psykolog på Kriminalvården, till Ekot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons