Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Viss inbromsning i konsumtionen

Ekonomi • Publicerad 8 september 2021
Svenskarna fortsatter att konsumera på en högre nivå än under 2019, men återhämtningen saktade in i augusti. Arkivbild.
Svenskarna fortsatter att konsumera på en högre nivå än under 2019, men återhämtningen saktade in i augusti. Arkivbild.Foto: Keith Srakocic/AP/TT

Svenskarna fortsätter att konsumera i en högre takt än före pandemin, men i augusti bromsar återhämtningen in något, enligt Swedbank.

I augusti var den totala konsumtionen 1 procent högre än under motsvarande månad 2019, det vill säga före pandemin, enligt ny statistik från Swedbank Pay som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

Annons

Under juni och juli låg konsumtionen 3 procent över 2019 års nivå då snabba höjningar noterades i framför allt tjänstesektorn.

Jämfört med augusti för ett år sedan var konsumtionen under förra månaden 7 procent högre.

"Det var framför allt tjänstekonsumtionen som saktade in i augusti och låg 14 procent under 2019 års nivå. Möjligen är det en följd av att många svenskars semester tog slut samtidigt som turismen från utlandet fortfarande är låg", säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Under föregående veckan, till och med den 4 september, var konsumtionen cirka 9 procent högre än under samma vecka i fjol och 6 procent högre än motsvarande vecka 2019.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons